Αισχύλος-Αριστοφάνης


 Βρήκα μερικές πληροφορίες για τη ζωή του Αισχύλου και του Αριστοφάνη.




ΑΙΣΧΥΛΟΣ.
Τραγικός ποιητής από τους μεγαλύτερους των αιώνων, συγγραφέας τραγωδιών. Γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 525 π.Χ. και πέθανε στη Γέλα της Σικελίας το 456 π.Χ. Πατέρας του ήταν ο ιερέας Ευφορίωνας και αδελφός του ο Κυναίγειρος που πολέμησε και σκοτώθηκε ηρωικά στο Μαραθώνα. Ο Αισχύλος είχε δυο παιδιά τον Ευφορίωνα και το Βίωνα που και αυτοί ήταν τραγικοί ποιητές.
 Το καινούριο που έφερε στο θέατρο ήταν τα πολλά πρόσωπα, γιατί ως τότε το κάθε έργο παιζόταν από ένα μονάχα, τον υποκριτή. Είναι ο πρώτος που σκέφτηκε την σκηνογραφία και διακρίθηκε σαν ποιητής, μουσικός, ηθοποιός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, δάσκαλος του χορού, αρχιτέκτονας, μηχανικός.


                                             


ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ
Ο μεγαλύτερος από τους αρχαίους Έλληνες κωμωδιογράφους, o Αριστοφάνης, γιος του Φιλίππου, γεννήθηκε ίσως στην Αίγινα το 450 π.Χ. (ή 452) και πέθανε το 385 π.Χ.(ή 380).
Από τα έργα του φαίνεται ότι είχε εξαιρετική μόρφωση, γενική και ειδική. Εκτός από την καθολική μόρφωση, την οποία η Αθήνα του Περικλή έδινε στους νέους, γνώριζε άριστα τα έργα των προηγούμενων ποιητών και φρόντισε να τελειοποιηθεί στη σκηνική τέχνη.
 Μέσα από τα έργα του επίσης φαίνεται ότι γνώριζε πολύ καλά τις τραγωδίες του Αισχύλου, τον οποίο θαύμαζε για τη συντηρητικότητά του .
Από την Αίγινα, όπου ήταν εγκαταστημένος, παρακολουθούσε με πολύ ενδιαφέρον την πολιτική κίνηση των Αθηνών και σατίριζε τα τρωτά της. Αλλά ο ίδιος ζούσε στην αφάνεια μια ήσυχη ζωή και, για να προστατεύσει αυτή του τη γαλήνη, παρουσίαζε τις περισσότερες από τις κωμωδίες του με το όνομα άλλων ποιητών και ηθοποιών. Για την υπόλοιπη ιδιωτική του ζωή ελάχιστα είναι γνωστά. Πιστεύεται ότι ο ερημίτης αυτός ποιητής ήταν ηθικός, σεμνός, συντηρητικός, αφοσιωμένος στην τέχνη και στις ιδέες του, για τις οποίες αγωνιζόταν σ' όλη του τη ζωή.

Από Στελλίνα Χ.
 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου