Τατζ Μαχάλ

Το Τατζ Μαχάλ (Taj Mahal) είναι ένα περισπούδαστο κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Ινδία, κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στη πόλη Άγκρα. Το συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Μογγόλος Αυτοκράτορας (Σάχης) Τζαχάν προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631  κατά τη διάρκεια τοκετού.
Για την ανέγερσή του, που έγινε σε σχέδια ομάδας αρχιτεκτόνων από την Ινδία, το σημερινό Πακιστάν και άλλα μέρη της Ασίας, απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά, για να το ολοκληρώσουν το 1649. Πλην όμως για να ολοκληρωθούν όλα τα κτίσματα του συγκροτήματος χρειάστηκαν 22 χρόνια.
Η έκταση που καταλαμβάνει το κυρίως μαυσωλείο και όλο το συγκρότημα είναι ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 580×350 μέτρα, με τετράγωνο κήπο στο κέντρο που πλαισιώνεται από δύο άλλα μικρότερα επιμήκη κτίρια προσανατολισμένα κατά διεύθυνση Βορρά - Νότου. Επί της νότιας πλευράς του όλου συγκροτήματος βρίσκεται η κύρια πύλη του συγκροτήματος που είναι από ψαμμίτη. Η βόρεια πλευρά του συγκροτήματος περιλαμβάνει το Μαυσωλείο και καταλήγει στην όχθη του ποταμού Γιαμούνα. Δεξιά του Μαυσωλείου έχει ανεγερθεί τζαμί και αριστερά κτίριο ομοιόμορφο με το τζαμί, λεγόμενο τζαβάμπ, που διατηρεί την αισθητική αρχιτεκτονική ισορροπία. Το όλο συγκρότημα περικλείεται από ψηλό τειχικό περίβολο που φέρει ανά διαστήματα οκταγωνικούς πυργίσκους. Έξω δε από τον περίβολο αυτό και προς νότο βρίσκονται τα βοηθητικά κτίσματα της φρουράς καθώς και σταύλοι.
Χρωματικά το Μαυσωλείο είναι κτισμένο από λευκό μάρμαρο που έρχεται σε αντίθεση με τα δύο παραπλήσια κτίρια, το τέμενος και το τζαβάμπ, που είναι κτισμένα από κόκκινο ψαμμίτη. Το κυρίως κτίσμα του Μαυσωλείου βρίσκεται σε μαρμάρινο βάθρο ύψους 7 μέτρων ενώ σε κάθε πλευρά φέρει λοξές γωνιώδεις κατασκευές στις οποίες υπερέχει ανά μια τεράστια τοξοειδής πύλη ύψους 33 μέτρων. Εσωτερικά ο κυρίως χώρος του αποτελεί οκταγωνικό θάλαμο με ανάγλυφες διακοσμήσεις, στο κέντρο του οποίου βρίσκονται τα δύο κενοτάφια του Σάχη και της αγαπημένης του Μαχάλ που περιβάλλονται από διάτρητο μαρμάρινο κιγκλίδωμα. Αμέσως μετά αυτών και στο επίπεδο του κήπου βρίσκονται οι πραγματικοί τάφοι τους. Το Τατζ Mαχάλ επιστέφεται από ένα διπλό θόλο (τρούλο) βολβοειδούς μορφής από ίδιο λευκό υλικό.
Το Τατζ Μαχάλ σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, και το μέγιστο της ινδομογγολικής  αρχιτεκτονικής, το οποίο και περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  (Πηγή Βικιπαίδεια)

Από Κρίστι Λ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ΤΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ


Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ., συνεχίστηκε την εποχή του Τίτου και ολοκληρώθηκε όταν ήταν αυτοκράτορας ο Δομιτιανός 80 μ.Χ. Ονομαζόταν αμφιθέατρο των Φλαβίων, από το όνομα της δυναστείας των αυτοκρατόρων που το έκτισαν. Για να κατασκευαστεί, εργάστηκαν χιλιάδες Ιουδαίοι αιχμάλωτοι που είχαν συλληφθεί από τον Τίτο μετά την καταστροφή των Ιεροσολύμων.
Μπορούσε να χωρέσει 45.000 θεατές και είχε σχήμα έλλειψης με περιφέρεια 524 μέτρων. Το ύψος του έφτανε τα 48 μέτρα και είχε 4 ορόφους. Από αυτούς, οι τρεις πρώτοι είχαν αψίδες και ο 4ος 40 παράθυρα. Πάνω από τον 4ο όροφο υπήρχε στοά. Το εσωτερικό του ήταν χωρισμένο σε κερκίδες, ενώ στο κέντρο του είχε κονίστρα που χωριζόταν από τις κερκίδες με ένα ψηλό βάθρο. Κάτω από την κονίστρα βρίσκονταν τα υπόγεια. Το Κολοσσαίο έμεινε θρυλικό ως το κέντρο των αιμοχαρών θεαμάτων που απολάμβανε η ρωμαϊκή αυλή στην εποχή της παρακμής της. Η ορχήστρα είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για να πραγματοποιούνται ναυμαχίες, μονομαχίες και θηριομαχίες τοις οποίες χρηματοδοτούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες. Εκεί γίνονταν επίσης μαρτύρια χριστιανών.

Από τη Βικιπαίδεια¨





Από Αντώνη Ρ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ


    Η Αγγλία είναι ένα μεγάλο και πανέμορφο νησί. Έχει πολλά αξιοθέατα και χρειάζεσαι πολλές μέρες έως και ένα μήνα για να τα επισκεφθείς όλα. Επίσης έχει και πολλές ωραίες πόλεις και φυσικά πολύ ωραία πάρκα. Σίγουρα αξίζει κάποιος να την επισκεφθεί!!!!!!!

    Να και κάποιες φωτογραφίες από το Λονδίνο: 

Το πάρκο Κάμντεν κοντά στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου.




London Eye




Ποταμός Τάμεσης από το London Eye.




Βουλή και Big Ben.




Στάδιο Emirates, Arsenal.




Η είσοδος του Βρετανικού Μουσείου, όπου
υπάρχουν πολλά Ελληνικά εκθέματα.



Πάρκο Βασίλισσας Αλεξάνδρας, Βόρειο Λονδίνο.




Επιστροφή, πετώντας πάνω από τις Άλπεις.


Από Μιχάλη Κ.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

O τσαλαπετεινός


    O τσαλαπετεινός είναι ένα πουλί που είναι συνδεδεμένο με τον ερχομό της Άνοιξης. Στην Αίγυπτο θεωρείται ιερό πουλί γιατί πιστεύουν πως θα είναι στοργικός απέναντι στους γέρους γονείς του. Άνοιξη  καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε ανοικτά σημεία του Πάρκου, θα τον δούμε να αναζητά την τροφή του κυρίως πάνω στο έδαφος ψάχνοντας με το μακρύ και ελαφρά κυρτωμένο ράμφος του για έντομα, νύμφες, σαλιγκάρια και σκουλήκια.




Πηγή: Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΕΔΕΜ!

Από Στέλιο Δ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Πήλιο

    Το Πήλιο βρίσκεται στη Μαγνησία και είναι βορειοανατολικά από τη Σύρο. Σχεδόν ολόκληρη η έκταση του Πηλίου έχει δέντρα. Βρίσκεται περίπου 1.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Δίπλα από την Τσαγκαράδα (είναι ένα χωριό στο Πήλιο) έχει ένα ρυάκι, όπου όποιος θέλει, μπορεί να πάει. Επίσης, στο ρυάκι έχει και ένα γεφύρι.


Από Γιώργο Σ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Τήνος


Απ’ όταν είχα πάει στην Τήνο δε θυμάμαι πολλά γιατί ήμουν μικρός αλλά θα σας πω αυτά που θυμάμαι. Θυμάμαι ότι είδα δυο ζώα που δεν είχα ξανά δει. Είδα βατράχια και χελώνες του νερού. Αυτά τα δύο ζώα με εντυπωσίασαν. Δε θυμάμαι όμως τίποτα άλλο.

Παρακάτω σας παρουσιάζω ένα απόσπασμα από τη Βικιπαίδεια με πληροφορίες για το νησί αυτό:


Τήνος


    Η Τήνος είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων  (Έκταση 194,3 τ.χλμ.) μετά τη Νάξο, την Άνδρο και την Πάρο. Έχει 8.574 κατοίκους (απογραφή 2001) μοιρασμένους σε 62 οικισμούς. Ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται ΝΑ. συνέχεια της Άνδρου και ΒΔ. της Μυκόνου.
Η απόσταση από την Άνδρο, το λεγόμενο στενό Άνδρου - Τήνου, είναι 1/2 μίλι ενώ η κοντινότερη απόσταση από τις ακτές της Μύκονου απέχουν περίπου 5 μίλια και 9 μίλια από λιμένα σε λιμένα. Νοτιοδυτικά του νησιού και σε απόσταση 12 μιλίων βρίσκεται η Σύρος όπου και η πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων, η Ερμούπολη.
    Ο Τσικνιάς που βρίσκεται στα ανατολικά είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού με 726 μ. ύψος. Στο κεντρικό τμήμα δεσπόζει ο απόκρημνος βράχος του Εξώμβουργου με 641 μ ύψος με την Αρχαία και Ενετική πόλη και το οροπέδιο του Πατέλα ή "κάμπος πολέμου". Το σχήμα του νησιού είναι επίμηκες τριγωνικό. Το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της που παρουσιάζει πλούσιο οριζόντιο και κάθετο διαμελισμό, με πολλούς όρμους και ακρωτήρια, υπολογίζεται συνολικά σε 114 χλμ. μαζί με τις βραχονησίδες Καλόγεροι στο βόρειο άκρο, και τις νησίδες Πλανήτης, Δρακνήσι και Πρασονήσια στις βόρειες ακτές, ενώ ο περίπλους των παραλίων της σε μικρή απόσταση από την ακτή φθάνει τα 37 περίπου ν. μίλια.



Προέλευση ονόματος

    Η Τήνος έλαβε την ονομασία της από το βασιλιά Τήνο, τον πρώτο οικιστή του νησιού και αρχηγό µιας οµάδας Ιώνων από την Καρία της Μικράς Ασίας, που κατοίκησε εδώ κατά τα προϊστορικά χρόνια. Μία τοπική παράδοση αποδίδει το όνοµα στην πριγκίπισσα Τήνο. Μεταγενέστερες φημολογίες θέλουν το νησί να έχει λάβει και τα προσωνύμια «Υδρούσα», εξαιτίας των άφθονων πηγών και νερών στο µέρος, αλλά και «Οφιούσα» ή «Φιδούσα» από το πλήθος των φιδιών. Σύμφωνα µε κάποιους µελετητές η τελευταία ονομασία έχει ερμηνευτεί λανθασμένα, αφού «φίδες» ή «εφίδες» είναι κάποιο είδος κέδρου που ευδοκιμούσε στο νησί (σήμερα το συναντούμε µόνο στην περιοχή του Πανόρμου), και όχι ερπετά. Μάλιστα, την ξεχωριστή θέση που κατέχει αυτό το φυτό-θάμνος στη ζωή των Τηνιακών, µπορούµε να τη διαπιστώσουµε από την ευρεία χρήση του σε οικοδομήµατα, όπως σπίτια και στάβλους, αφού είναι γερό και ανθεκτικό σε υγρασία και σκώρο. Στην αρχαιότητα η Τήνος αναφέρεται, επίσης, από τον Αριστοφάνη ως «Σκορδοφόρος» για τα εκλεκτά της σκόρδα, από τον Καλλίμαχο «Αγαθούσα», από τον Αριστοτέλη «Υδρούσα» και από το ∆ηµοσθένη και τον Αισχίνη «Ερούσα». Σήμερα, η Τήνος κατέχει και το προσωνύμιο «νησί του Αιόλου» για τους δυνατούς βοριάδες της.


(Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

Από Άγγελο Ρ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ΑΜΠΕΛΟΧΩΡΙ (ΣΚΛΟΥΠΟ)

  Το αγαπημένο μου μέρος, όπου έχω ταξιδέψει, είναι το Αμπελοχώρι ή αλλιώς Σκλούπο και βρίσκεται στα Τζουμέρκα των Ιωαννίνων. Έχει πολλά δέντρα, μια μεγάλη πλατεία, μία παιδική χαρά και ένα καφενείο με ζουμερά σουβλάκια. Επίσης στην άκρη του χωριού υπάρχει το νεκροταφείο το οποίο έχει τέλεια θέα και μπορείς να μάθεις ποιοι άνθρωποι ζούσαν σε αυτό το φανταστικό χωριό.

Από Φαίδρα Δ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ένα από τα αγαπημένα μου ταξίδια


    Ένα από τα αγαπημένα μου ταξίδια ήταν όταν πήγα στην Αθήνα και επισκέφτηκα την Ακρόπολη και το μουσείο της Ακρόπολης. Κουράστηκα μέχρι να φτάσω στην Ακρόπολη, αλλά άξιζε τον κόπο.Ήταν υπέροχα!! Ο Παρθενώνας ήταν πολύ πιο μεγάλος  απ' ότι τον περίμενα. Έκανε πολύ ζέστη, όμως πέρασα τέλεια!

    Αργότερα πήγα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Απ' έξω φαινόταν γιγάντιο! Είχε μέσα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Μου πήρε σχεδόν 2 ώρες για να επισκεφτώ όλους τους χώρους!! Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος με τον οποίο καθάριζαν τις Καρυάτιδες. Υπήρχε ένας άνθρωπος πίσω από ένα παραβάν και από ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης βλέπαμε πως τις καθάριζαν, χρησιμοποιώντας ακτίνες λέιζερ!  Σας προτείνω να επισκεφτείτε αυτά τα δύο μέρη!!!



Από Δήμητρα Λ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Σαντορίνη


    Η Σαντορίνη είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά που έχω πάει.Αν και ήταν αρκετά χρόνια πριν  θυμάμαι ότι είχε μαγευτικές παραλίες και άγρια ομορφιά.



Από Δώρα Α.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Όρνιθες του Αριστοφάνη

    Οι Όρνιθες είναι κωμωδία του Αριστοφάνη που παρουσιάσθηκε το 414 π.Χ. στα Διονύσια, χαρίζοντας στον δημιουργό της το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε τους «Όρνιθες» απογοητευμένος από την τροπή του Πελοποννησιακού Πολέμου. Με το μεγάλο αυτό έργο, ο Αριστοφάνης βρίσκει την ευκαιρία να διακωμωδήσει τους συκοφάντες και τους κόλακες του δήμου, καθώς και τις θεωρίες για νέα πολιτεύματα. Το έργο πραγματεύεται τη φυγή δυο ανθρώπων από την τυραννία του κόσμου στο βασίλειο του παραμυθιού και συνενώνει την πιο τολμηρή φαντασία με την πιο ανάερη ποίηση.

    Το 1959 πρωτοπαρουσιάσθηκε η θρυλική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης. Τότε ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις συναντήθηκε καλλιτεχνικά με άλλους κορυφαίους καλλιτέχνες: με το ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη, που είχε επιμεληθεί τα σκηνικά και τα κοστούμια, και με τον Κάρολο Κουν, το σκηνοθέτη της παράστασης και καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου Τέχνης.
Η παράσταση όμως κάθε άλλο παρά ευπρόσδεκτη ήταν. Το κοινό αντέδρασε σχετικά άσχημα στην πρεμιέρα (29 Αυγούστου), με αποτέλεσμα να απαγορευθούν οι επόμενες παραστάσεις από το Υπουργείο Προεδρίας. Ωστόσο, ενώ το κοινό αποδοκίμασε μόνο τη σκηνή με τον ιερέα (που είχε παρουσιαστεί σαν ορθόδοξος παπάς) και όχι όλο το έργο, η παράσταση διακόπηκε άδοξα.

    Η πορεία του μουσικού έργου, ωστόσο, δεν διακόπηκε. Ο συνθέτης αποφάσισε να ασχοληθεί με τις λεπτομέρειές του και να το ενορχηστρώσει. Το έργο πήρε την οριστική του μορφή (καντάτα) το 1964. Ένα χρόνο μετά, ο Μωρίς Μπεζάρ σκηνοθετεί και χορογραφεί τους «Όρνιθες», σε μουσική διεύθυνση του ίδιου του Χατζιδάκι, και παρουσιάζει το έργο στην Όπερα των Βρυξελλών. Με τους «Όρνιθες» το πολυεδρικό πρόσωπο του Μάνου Χατζιδάκι πλουτίζεται με νέα στοιχεία και σημειώνεται ένας ακόμη μεγάλος σταθμός, όχι μόνο στη δική του πορεία, αλλά και σ' εκείνη της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.
    Η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης, μετά τη διακοπή του 1959, επαναλαμβάνεται το 1960 στην οριστική της μορφή, με τις χορογραφίες της Ζουζούς Νικολούδη. Συνεχίζει παραστάσεις και τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου το 1965 παίρνει το α' βραβείο στο φεστιβάλ των Εθνών. Επανέρχεται από τότε τακτικά στο ρεπερτόριο του Θεάτρου Τέχνης το 1975, το 1986, το 1997, το 2008.
(Πηγή: Βικιπαίδεια) 













  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Τα περασμένα Χριστούγεννα πήγαμε εκδρομή μαζί με τους γονείς μου στη πόλη της Καστοριάς.
       Είναι μια όμορφη πόλη της Μακεδονίας με μια πανέμορφη λίμνη και πολύ όμορφα σπίτια. Το τοπίο είναι μαγικό ιδίως όταν είναι χιονισμένο.




Από Θάνο Λ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Τα Τέμπη


    Τα Τέμπη είναι μια κοιλάδα που βρίσκεται ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα. Έχουν μήκος 10 χιλιόμετρα και το στενότερό σημείο σχηματίζεται ένα φαράγγι με πλάτος 25 μέτρα και βάθος περίπου 500 μέτρα. Μέσα από τα Τέμπη περνάει ο ποταμός Πηνειός που καταλήγει στο Αιγαίο Πέλαγος. Τα Τέμπη είναι το πέρασμα από την Μακεδονία στην Θεσσαλία και γι’ αυτό το λόγο η περιοχή είχε μεγάλη σημασία από την αρχαιότητα. Τα Τέμπη μου αρέσουν πολύ επειδή έχουν φυσική ομορφιά.






Από Αντώνη Ρ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Η ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ


Η Λίμνη Πλαστήρα  βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας. Είναι τεχνητή λίμνη, και το επίσημό της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού.
Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στον ποταμό Ταυρωπό ή Μέγδοβα, η  ιδέα για την κατασκευή της ήταν του στρατιωτικού και πολιτικού Νικόλαο Πλαστήρα..
Το νερό της λίμνης χρησιμοποιείται για άρδευση και ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται καιυδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 400 MW. Τα τελευταία χρόνια έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη.
Μου αρέσει γιατί το τοπίο είναι  ζωντανό  με τόσο πολλές αλλαγές που ποτέ δεν είναι ίδιο. Επίσης έχει  και καλή γεωγραφική θέση.







Από Παναγιώτη Β.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Γρουσουζιές και Δεισιδαιμονίες


    Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως το να κάνεις κάποια συγκεκριμένα πράγματα φέρνουν γρουσουζιά.Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα:

Ο αριθμός 13 είναι γρουσούζικος.

Το να περπατάς κάτω από μια σκάλα φέρνει γρουσουζιά.

Το να δεις μαύρη γάτα.

Οι μέρες Τρίτη και 13 και Παρασκευή και 13 φέρνουν γρουσουζιά.

Αν σου πέσει η αλατιέρα στο πάτωμα.
 
Αν έχει λιακάδα και έχεις ανοιχτή ομπρέλα μέσα στο σπίτι.

Αν έχει λιακάδα και φοράς μοβ, σκούρα μπλε ή μαύρα ρούχα. 

Να φοράς ανάποδα την μπλούζα σου.

Αν σπάσεις καθρέφτες θεωρείται 7 ή 14 χρόνια γρουσουζιά ανάλογα την όψη του.


Από Στέλιο Δ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS