Μάτσου Πίτσου







Το  Ματσου  Πιτσου είναι αρχαια πολη των Ινκας και βρισκεται στο Περου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2700 μέτρων στη Σιέρα Βιλκαμπάμπα, στην αριστερή όχθη του παραπόταμου του Βιλκανότα, Ουρουμπάμπα. Απέχει 80 χιλιόμετρα από την πόλη Κούσκο. Η πόλη ανακαλύφθηκε το 1911, στις 24 Ιουλίου, από τον Αμερικανό ιστορικό και αρχαιολόγο Χίραμ Μπίνγκαμ. Η δυσπρόσιτη θέση του Μάτσου Πίτσου έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι ήταν το τελευταίο καταφύγιο των Ίνκας, στον αγώνα τους εναντίον των Ισπανών. Δηλαδή πολλοί πίστεψαν ότι ήταν η θρυλική Βιλκαμπάμπα λα Βιέχα που ίδρυσε ο βασιλέας των Ίνκας Μάνκο Ίνκα. . Η πραγματικότητα είναι ότι το Μάτσου Πίτσου χτίστηκε το 1460 και χρησίμευε ως αστρονομικό παρατηρητήριο. Σήμερα πολλές εργασίες αναπαλαίωσης και αποκατάστασης έχουν μετατρέψει το χώρο σε ένα πολύ καλά διατηρημένο αρχαιολογικό μνημείο.Το Μάτσου Πίτσου κηρύχθηκε ως περουβιανό ιστορικό άδυτο το 1981 από τη κυβέρνηση του Περού και από την ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO) ως Περιοχή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1983. Είναι επίσης ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου από τις 7 Ιουλίου του 2007. Η πρόσβαση στην πόλη δεν είναι εύκολη καθώς η πορεία, μέχρι τα 2.350 μ. υψόμετρο, γίνεται μόνο με τρένο ενώ το υπόλοιπο τμήμα ο επισκέπτης το κάνει πεζοπόρος. Η αρχαία είσοδος της πόλης ήταν από τη νότια πλευρά και όχι από τη δυτική που είναι σήμερα για τους επισκέπτες. Τα κυριότερα μνημεία είναι:
  • Ο Ναός του Ήλιου (Τορεόν), ήταν ένα θρησκευτικό συγκρότημα κτισμάτων με σκοπό τη διενέργεια ιεροτελεστιών και αστρονομικών μετρήσεων.
  • Η ιερή πλατεία, με τρία μεγάλα κτίρια που τους έχουν δοθεί τα ονόματα Τέμπλο δε λας Τρες Βεντάνας, Κυρίως Ναός και Ναός του Ιερέα. Και τα τρία κτίσματα έχουν κτιστεί με τεράστιους τετράγωνους λίθους λευκού γρανίτη, οι οποίοι είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι και δίχως κενά μεταξύ τους.
  • Η Ιντιουατάνα, που σημαίνει «εκεί που ενώνει ο ήλιος», είναι ένας τεράστιος γρανιτένιος λίθος που χρησιμοποιούνταν για αστρονομικές παρατηρήσεις.
  • Το συγκρότημα του Κόνδορα ή αλλιώς Συγκρότημα των Φυλακών όπου ανακαλύφθηκαν πολλά κτίσματα με υγρά υπόγεια και κόκαλα ζώων. Πιθανότατα εκεί φυλάσσονταν τα ιερά ζώα προς θυσία. Τα ονόματα του συγκροτήματος επινοήθηκαν από τον λαξευμένο κόνδορα που υπάρχει πάνω σε έναν μονόλιθο και από τα υγρά υπόγεια που προαναφέρθηκαν.
Στο ακραίο νότιο τμήμα του τομέα εντοπίζονται πολλές κατοικίες ενώ στο ψηλότερο μέρος του τομέα διακρίνεται η Άνω νεκρόπολη, όπου εντοπίστηκαν πολυάριθμοι τάφοι με 135 λείψανα γυναικόπαιδων, πράγμα το οποίο δημιούργησε ερωτηματικά στους ερευνητές και αρχαιολόγους της πόλης.


Από Μάξιμο Φ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Άγαλμα του Ολυμπίου Διός



                      Φανταστική απεικόνιση του αγάλματος του Ολυμπίου Διός

Το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός ήταν από τα πιο μεγαλοπρεπή μνημεία που κατασκευάστηκαν στην αρχαιότητα. Στην αρχαιότητα το κολοσσιαίο άγαλμα συμπεριλαμβανόταν στα Επτά Θαύματα του κόσμου.
Φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο γλύπτη της εποχής, Φειδία γύρω στο 430 π.Χ. και τοποθετήθηκε ως λατρευτικό άγαλμα στο Ναό του Δία στην Ολυμπία στην αρχαία Ηλία, στα δυτικά της Πελοποννήσου, κοντά στις όχθες του ποταμού Αλφειού. Ο Λόφος ήταν τόπος λατρείας του Κρόνου, πατέρα του Δία. Η τοποθεσία είναι ιστορική, αφού από την αρχαιότητα εδώ διαδραματίστηκαν πολλές μάχες, και από το 1000 π.Χ. υπήρχε ο αρχαιότερος ναός της Ελλάδος αφιερωμένος στην Ήρα. Κοντά στον αρχαίο αυτό ναό ήταν και το στάδιο των Ολυμπιακών αγώνων. Το 470 π.Χ. χτίστηκε εδώ ο ναός του Δία. Το άγαλμα του Δία έγινε τόσο ξακουστό στην εποχή του, που πλήθος πολεμιστών το επισκέπτονταν για να το δουν. Επί αιώνες ήταν ένα από τα θεάματα που ο κάθε θνητός όφειλε να δει πριν πεθάνει. Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία επισκευάστηκε από το γλύπτη Δαμοφώντα το Μεσσήνιο κατά το α΄ μισό του 2ου αι. π.Χ., επειδή παρουσίασε ρωγμές. Εκείνη την εποχή επικρατούσαν κλασικιστικές τάσεις στην Ελληνιστική Γλυπτική. Το άγαλμα πέρασε κάποιες περιπέτειες, αφού την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα το χτύπησε κεραυνός, χωρίς όμως να του κάνει σοβαρή ζημιά. Ο Καλιγούλας είχε διατάξει να το μεταφέρουν στην Ρώμη και να του αλλάξουν το πρόσωπο δίνοντάς του την μορφή του αυτοκράτορα, πράγμα που όμως δεν έγινε, επειδή το καράβι που περίμενε στο λιμάνι για να το φορτώσει χτυπήθηκε από κεραυνό και κάηκε. Μετά την κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων το 393 μ.Χ. ο ναός ξέπεσε. Το 408 μ.Χ. την εποχή του Θεοδόσιου ο ναός πυρπολήθηκε, και το άγαλμα καταστράφηκε ή κατατεμαχίστηκε και λεηλατήθηκε. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο Θεοδόσιος το 390 μ.Χ. το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, όπου καταστράφηκε από φωτιά το 416 μ.Χ. Ο ναός λεηλατήθηκε από τους Γότθους, και τα υπολείμματά του γίνανε χριστιανικός ναός μέχρι που γκρεμίστηκε από έναν σεισμό. Αργότερα τα ερείπια σκεπάστηκαν από την κοίτη του ποταμού Αλφειού. Το 1875 μια γερμανική αποστολή έκανε αρχαιολογικές ανασκαφές και μέχρι το 1881 επανέφερε στο φως τα ερείπια, κάτω από τέσσερα μέτρα χώμα. (Πηγή Βικιπαίδεια)

Από Μπεσάρτ Λ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Μέγα Σινικό Τείχος

Το Σινικό τείχος, είναι μια κινεζική οχύρωση που χτίστηκε από το τέλος του 14ου αιώνα μέχρι την αρχή του 17ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ, προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές από τις μογγολικές και τουρκικές φυλές. Η δόμησή του στη σημερινή μορφή προηγήθηκε από διάφορα άλλα τείχη που χτίστηκαν από τον 3ο αιώνα π.Χ. ενάντια στις επιδρομές των νομαδικών φυλών που προέρχονται από τις περιοχές που ανήκουν σήμερα στη Μογγολία και τη Μαντζουρία. Το τείχος εκτείνεται σε μήκος 8.851,8 χλμ, σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση, αποτελώντας το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του τείχους ήταν τα εκάστοτε διαθέσιμα στην κάθε περιοχή. Κοντά στο Πεκίνο το τείχος κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο. Σε άλλες θέσεις το διαθέσιμο οικοδομικό υλικό ήταν εξορυγμένος γρανίτης ή πυρότουβλο. Όπου βρίσκονταν τέτοια υλικά, αρχικά χτίζονταν δύο παράλληλοι τοίχοι και ο ενδιάμεσος χώρος γέμιζε με αδρανή υλικά. Σε ορισμένες περιοχές τα υλικά κατασκευής συγκολλούνταν με ένα κολλώδες μείγμα ρυζιού και ασπραδιού αυγών. Στις ακραίες δυτικές θέσεις, σε περιοχές γεμάτες ερήμους και ανεπαρκή οικοδομικά υλικά, ο τοίχος κατασκευαζόταν από απορρίμματα που τοποθετούνταν ανάμεσα σε κομμάτια ξύλου. (Πηγή Βικιπαίδεια)

Από Αλέξανδρο Π.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Μεσογειακή Διατροφή


    

Μια θέση στον κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας κατέχει από την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010, η μεσογειακή διατροφή. Η πρόταση, να συμπεριληφθεί η μεσογειακή διατροφή στο σχετικό κατάλογο της UNESCO είχε κατατεθεί κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, από κοινού με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου.
    Διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO, που συνεδρίασε από τις 16 έως και τις 19 Νοεμβρίου 2010, στο Ναϊρόμπι της Κένυας, αποφάσισε 46 νέες καταχωρήσεις στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων το φλαμένκο, οι ανθρώπινες πυραμίδες της Καταλονίας (τα λεγόμενα "Καστέλς"), η γαλλική κουζίνα, η Όπερα του Πεκίνου κ.ά.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της UNESCO, η μεσογειακή διατροφή απαρτίζεται από ένα σύνολο πρακτικών και παραδόσεων, γνώσης και δεξιοτήτων, που ξεκινούν από το χωράφι και καταλήγουν στο … τραπέζι.


    Η μεσογειακή διατροφή -σημειώνεται- αφορά τη σοδειά, τη συγκομιδή, το ψάρεμα, τον τρόπο διατήρησης των τροφίμων, την επεξεργασία τους, την προετοιμασία και ιδιαίτερα τον τρόπο κατανάλωσής τους. Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από ένα διατροφικό μοντέλο, που παρέμεινε σταθερό στο χωροχρόνο και αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκα ή ξερά φρούτα και λαχανικά, μέτριες ποσότητες ψαριού, κρέατος και γαλακτοκομικών, πολλά αρτύματα και καρυκεύματα, συνοδευόμενα ενίοτε από κρασί, με σεβασμό πάντα στις παραδόσεις της εκάστοτε κοινότητας. Ωστόσο -επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση- η μεσογειακή δίαιτα δεν αφορά μόνο το φαγητό.
    Προωθεί τις κοινωνικές σχέσεις, αφού τα γεύματα που ετοιμάζονται, με τη συμμετοχή πολλών ατόμων συνήθως, αποτελούν το θεμέλιο λίθο εορταστικών εκδηλώσεων και διαφόρων εθίμων και παραδόσεων. Το σύστημα της μεσογειακής διατροφής έχει βαθιά τις ρίζες του στο σεβασμό της βιοποικιλότητας, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο ρόλο της γυναίκας για τη μετάδοση της γνώσης και πρακτικής σε ό,τι αφορά τον τρόπο αυτό διατροφής, από γενιά σε γενιά.

Πηγή: http://www.paseges.gr/portal/cl/tn/Culture/co/8f7e8cfc-ff47-4662-9f82-36dbde3a6148

Από Άγγελο Ρ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας





Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας θεωρείται ένα απο τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και παρέμεινε σε λειτουργία εώς την πλήρη καταστροφή του απο δύο σεισμούς τον 14ο αιώνα μ.Χ. Ήταν ένας πύργος συνολικού ύψους 140 μέτρων και ήταν για εκείνη την εποχή το πιο ψηλό ανθρώπινο οικοδόμημα του κόσμου μετά τις πυραμίδες του Χέοπα και του Χεφρήνου ή Χεφρένης. Κατασκευάστηκε απο κομμάτια άσπρης πέτρας και ήταν δομημένος σε τέσσερα επίπεδα. Το χαμηλότερο ήταν η τετράγωνη βάση, το δεύτερο ήταν ένα τετράγωνο κτίσμα, το τρίτο οκτάγωνο κτίσμα και το τέταρτο το ψηλότερο ένα κυκλικό κτίσμα επί της κορυφής του οποίου το άγαλμα του Ποσειδώνα ή Απόλλωνα. Στο τέταρτο επίπεδο υπήρχε ένας καθρέπτης που αντανακλούσε το φώς του ήλιου κατά την διάρκεια της μέρας ενώ το βράδυ έκαιγε μία φλογα για να προειδοποιεί τα διερχόμενα πλοία για την ύπαρξη εμποδίων. (Πηγή Βικιπαίδεια)

Από Κατερίνα Σ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Η Ρώμη

Ο Ρωμύλος και ο Ρέμος ήταν δυο δίδυμα αδέρφια που γεννήθηκαν από το θεό Άρη και τη Σύλβια, που ήταν ιέρεια της θεάς Εστίας και κόρη του βασιλιά της Άλβας, Νουμίτορα. Ο Αμούλιος, που είχε σφετεριστεί το θρόνο του Νουμίτορα, έβαλε τα παιδιά μέσα σε ένα καλάθι και άφησε να το παρασύρουν τα νερά του ποταμού Τίβερη, θέλοντας έτσι να προστατεύσει το θρόνο του από μελλοντικούς διεκδικητές.
Το καλάθι με τα παιδιά έφτασε στο λόφο Παλατίνο, κοντά σε μια συκιά. Εκεί έμειναν για κάποιο διάστημα τα παιδιά, και τα έτρεφε με το γάλα της μία λύκαινα. Έτσι σώθηκαν και ανατράφηκαν κατά τη βρεφική τους ηλικία τα δύο αδέρφια μέχρι που τους βρήκε, ένας βοσκός, ο Φαυστίνος, που τα πήρε και τα μεγάλωσε. Το ένα το ονόμασε Ρωμύλο και το άλλο Ρέμο. Τα παιδιά μεγάλωσαν και, μέσα από ένα τυχαίο περιστατικό, αναγνωρίστηκαν από τον παππού τους Νουμίτορα και κατάφεραν να πάρουν από τον Αμούλιο την Άλβα Λόγγα.
Ο Νουμίτορας έδωσε στους εγγονούς του μια μεγάλη έκταση στην αριστερή όχθη του ποταμού Τίβερη. Τα δύο αδέλφια αποφάσισαν να χτίσουν μία πόλη. Ο Ρωμύλος είχε διαλέξει το λόφο Παλατίνο για να χτίσουν την πόλη, ενώ ο Ρέμος είχε διαλέξει το λόφο Αβεντίνο. Οι οιωνοί των θεών ήταν υπέρ της επιλογής του Ρωμύλου.
Ο Ρωμύλος είχε αρχίσει να χτίζει το τείχος της μελλοντικής πόλης, όταν ο Ρέμος, θέλοντας να τον ειρωνευτεί, πήδηξε το τείχος. Ο Ρωμύλος εξοργίστηκε με τη στάση του αδελφού του και τον σκότωσε. Το όνομα που έδωσε ο Ρωμύλος στην πόλη που ίδρυσε ήταν Ρώμη.




Από Στελλίνα Χ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή




Το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή βρίσκεται στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, πάνω στην κορυφή του λόφου Κορκοβάντο και είναι ένα από τα πιο γνωστά μνημεία στον κόσμο. Παριστάνει τον Ιησού με απλωμένα τα χέρια, έχει ύψος 32 μέτρα και ζυγίζει 1.000 τόνους. Σχεδιάστηκε  από το Βραζιλιάνο Heitor da Silva Costa και δημιουργήθηκε από το Γάλλο γλύπτη Paul Landowski. Για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του χρειάστηκαν πέντε χρόνια. Τα αποκαλυπτήριά του έγιναν στις 12 Οκτωβρίου 1931. Έχει γίνει σύμβολο της πόλης και της φιλοξενίας των Βραζιλιάνων και καλωσορίζει τους επισκέπτες με ανοιχτά χέρια. (Πηγή Βικιπαίδεια)

Από Ιωσήφ Α.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού


Το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού θεωρείται ένα τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ήταν ο τάφος του Μαύσωλου, πέρση σατράπη της Καρίας. Η λέξη μαυσωλείο χρησιμοποιείται από τότε για να δηλώσει μεγάλο, μνημειώδη τάφο. Αυτός το μεγαλοπρεπές έργο χτίστηκε για να φυλαχθεί το σώμα του Μαύσωλου και της γυναίκας του Αρτεμισίας.


Υπολογίζεται ότι το ύψος του Μαυσωλείου ήταν 45 μέτρα και ήταν λευκού χρώματος. Οι Έλληνες αρχιτέκτονες, Σάτυρος και Πύθεος , το σχεδίασαν και άλλοι τέσσερις Έλληνες γλύπτες το φιλοτέχνησαν. (Πηγή Βικιπαίδεια)


Από Παντελή Ρ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ο Κολοσσός της Ρόδου

Ο Κολοσσός υπήρξε ένα γιγάντιο άγαλμα στημένο στο λιμάνι της Ρόδου. Κατά την αρχαιότητα οι Ρόδιοι επιδίωκαν μόνιμα να διαφυλάσσουν την ανεξαρτησία τους, να ασκούν το εμπόριο και να μη συμμετέχουν στους πολέμους των άλλων ελληνικών πόλεων. Παρόλα αυτά κατακτήθηκαν αρκετές φορές.
Ο ΘΕΟΣ ΗΛΙΟΣ
Κατά τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα οι Ρόδιοι γιόρτασαν μια μεγάλη νίκη. Ο Δημήτριος ο Πολιορκητής, αφού πολιόρκησε επί ένα χρόνο την πόλη τους, τελικά αναγκάστηκε να φύγει και να αφήσει πίσω του ένα μεγάλο μέρος από τον εξοπλισμό του. Οι Ρόδιοι αποφάσισαν να πουλήσουν τον εξοπλισμό του Δημήτριου και με τα χρήματα να στήσουν ένα υπέροχο άγαλμα προς τιμή του θεού Ήλιου που τους προστάτευε.
ΤΟ ΟΡΕΙΧΑΛΚΙΝΟ ΑΓΑΛΜΑ
Δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς ήταν το άγαλμα ούτε σε ποιο σημείο το έστησαν. Ξέρουμε πάντως ότι κατασκευάστηκε από ορείχαλκο και είχε ύψος 33 μέτρα. Το σχεδίασε ο Αρχιτέκτονας Χάρης και χρειάστηκε 12 ολόκληρα χρόνια για την ολοκλήρωσή του.

Από Αποστόλης Τ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Πυραμίδες της Γκίζας





Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι το αρχαιότερο σωζόμενο μνημείο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου και είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Βρίσκονται στην Αίγυπτο. Η κατασκευή χρονολογείται στο 2.580 π.χ. και βρίσκονται στην Νεκρόπολη της Γκίζας. Το σύμπλεγμα πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε για τον ενταφιασμό Φαραώ και κατασκευάστηκε από την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων.


Από Σταυρίνα Σ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Η χαμένη πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία



Η Πέτρα είναι ο σημαντικότερος εθνικός θησαυρός της Ιορδανίας.
Η Πέτρα είναι η κληρονομιά των Ναβαταίων, Αραβική φυλή που πριν 2000 χρόνια εγκαταστάθηκαν στην Νότια Ιορδανία. Από ένα κρυμμένο στρατηγικό σημείο έλεγχαν το πέρασμα των εμπόρων του αρχαίου Αραβικού κόσμου, εισπράττοντας διόδια και παρέχοντας καταφύγιο σε καραβάνια που μετέφεραν ινδικά μπαχαρικά και μετάξι, Αφρικανικό ελεφαντόδοντο και δέρματα ζώων. Το βασίλειο των Ναβαταίων άντεξε χρόνια και η Πέτρα έγινε γνωστή για την κουλτούρα, την ογκώδη αρχιτεκτονική και τις ευφυείς κατασκευές φραγμάτων και συστημάτων ύδρευσης. Μετά την επικράτηση των Ρωμαίων το βασίλειο σιγά-σιγά εξαφανίστηκε και μέχρι τον 16ο αιώνα η Πέτρα είχε εξαφανιστεί τελείως και παρέμεινε χαμένη για περίπου 300 χρόνια. Το 1812 ένας Ελβετός εξερευνητής έπεισε τον οδηγό του να τον πάει στην περιοχή για την οποία υπήρχαν φήμες ότι μπορεί να υπήρχε η «χαμένη πόλη».
Έτσι ξαναβγήκαν στο φως όλοι οι θησαυροί της Πέτρα.
Αυτό που κάνει την αρχαία πόλη επιβλητική, είναι ότι βρίσκεται κρυμμένη μέσα σ΄ένα στενό φαράγγι. Το θησαυροφυλάκιο, το μοναστήρι που είναι λαξεμένο πάνω στους βράχους, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, το ανακτορικό μνημεία είναι μερικά από αυτά που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης διασχίζοντας το φαράγγι. (Πηγή Medi tours)

Από Στελλίνα Χ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Στοματική υγιεινή


    Τι σημαίνει σωστή στοματική υγιεινή;
    Η σωστή στοματική υγιεινή μας εξασφαλίζει στόμα υγιές και ευχάριστη αναπνοή. Αυτό σημαίνει ότι:
  • Τα δόντια σας είναι καθαρά και χωρίς υπολείματα
  • Τα ούλα σας είναι ροζ και δεν ματώνουν με τη βούρτσα ή με το νήμα
  • Η αναπνοή σας δεν είναι μόνιμο πρόβλημα

    Εάν τα ούλα σας πονάνε ή ματώνουν με την οδοντόβουρτσα ή το νήμα και εάν η αναπνοή σας είναι μονίμως δυσάρεστη, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Κάποιο πρόβλημα υπάρχει.

    Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας υποδείξει τους τρόπους για να φροντίζετε σωστά τα δόντια σας και να σας επισημάνει τα σημεία του στόματός σας που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή στο βούρτσισμα και στο καθάρισμα με νήμα.

    Τι πρέπει να κάνω;

    Η συστηματική και σωστή στοματική υγιεινή είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα για τα δόντια και τα ούλα σας. Τα υγιή δόντια όχι μόνο σας κάνουν να φαίνεστε και να νιώθετε καλά, αλλά σας επιτρέπουν και να τρώτε και να μιλάτε σωστά. Η καλή υγεία του στόματος είναι σημαντική για τη συνολική ευεξία σας.

  Η καθημερινή προληπτική φροντίδα, όπως το κατάλληλο βούρτσισμα και το καθάρισμα με νήμα, βοηθάει να μην επιδεινωθούν τα προβλήματα και είναι λιγότερο επώδυνη και δαπανηρή από τις οδοντιατρικές θεραπείες.

    Στα διαστήματα που μεσολαβούν από τις επισκέψεις στον οδοντίατρο, μπορούμε να κάνουμε πολύ απλά πράγματα για να μειώσουμε τον κίνδυνο της τερηδόνας, της ουλίτιδας και άλλων προβλημάτων:

  • Προσεκτικό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα και καθάρισμα με νήμα μία φορά την ημέρα
  • Ισορροπημένη δίαιτα χωρίς πολλά γλυκά ή άμυλα ανάμεσα στα γεύματα
  • Χρήση προϊόντων στοματικής υγιεινής με fluoride
  • Χρήση στοματικού διαλύματος με fluoride εάν σας το συστήσει ο οδοντίατρός σας.
  • Νερό εμπλουτισμένο με fluoride για τα παιδιά που είναι κάτω των 12 ετών. Εάν ζήτε σε περιοχές που δεν υπάρχει τέτοιο νερό δώστε τους κάποιο συμπλήρωμα με fluoride.

Παναγιώτης Β.
 
Πηγή: http://www.colgate.com.gr

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Η καρδιά


    Η καρδιά, είναι το κεντρικό όργανο της κυκλοφορίας του αίματος . Είναι ένα μυώδες όργανο, που δέχεται το αίμα  από τις φλέβες και το στέλνει στις αρτηρίες. 
    Η καρδιά βρίσκεται μέσα στο θώρακα και ανάμεσα στους δύο πνεύμονες.
    Το χρώμα της καρδιάς είναι βαθύ κόκκινο.
   Η άσκηση και ο αθλητισμός βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς όπως και η σωστή διατροφή.


ΠΗΓΗ:http://www.incardiology.gr

Από Δήμητρα Λ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Τα είδη των μυών


Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μυς. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 600. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική κινητικότητα, την σπλαχνική κινητικότητα και τη κυκλοφορία του αίματος.Οι μύες προσδίδουν βάρος στο σώμα καθώς σχεδόν το 40-60% του βάρους του σώματος προέρχεται από τους μύες.
Οι μύες χωρίζονται σε τρία είδη με βάση τα μορφολογικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά τους:
  • ·         Οι γραμμωτοί ή σκελετικοί μύες κρατούν το σώμα σε ισορροπία και το κινούν συνδεόμενοι μέσω των τενόντων με τα οστά. Όταν συσπώνται οι μυς, δηλαδή όταν μαζεύονται τότε μέλη του σκελετού που συνδέονται με τις αρθρώσεις πλησιάζουν ή απομακρύνονται το ένα από το άλλο, και δημιουργείται η κινητικότητα του ανθρώπινου σώματος. Οι γραμμωτοί η σκελετικοί μύες αποτελούνται από μακρές, στερεές, παράλληλα διατεταγμένες μυϊκές ίνες, οι οποίες μπορούν να συστέλλονται έντονα και γρήγορα, αλλά μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα. Οι μύες αυτοί ουσιαστικά, καλύπτουν και κινούν το σκελετό.
  • ·         Οι λείοι μύες βρίσκονται στα εσωτερικά όργανα, όπου λαμβάνουν χώρα σχετικά αργές και ομοιόμορφες κινήσεις και η κίνησή τους δεν κατευθύνεται από την βούληση του ανθρώπου. Οι λείοι μύες υπάρχουν στα τοιχώματα των οργάνων του πεπτικού συστήματος, των αιμοφόρων αγγείων, των γεννητικών οργάνων και των οργάνων της ουροποιητικής οδού. Οι λείοι μύες αποτελούνται από ίνες κοντές, ατρακτοειδούς σχήματος, λεπτότερες από τις μυϊκές ίνες των γραμμωτών μυών και είναι χαρακτηριστικό ότι, συστέλλονται βραδέως, αλλά η συστολή τους είναι παρατεταμένη. Οι μύες αυτοί ουσιαστικά εκτελούν κινήσεις χωρίς να υπόκεινται στη βούληση μας.
  • ·         Ο καρδιακός μυς καταλαμβάνει μια ενδιάμεση θέση ανάμεσα στους λείους και τους σκελετικούς μυς. Όπως οι λείοι μύες, δεν υπακούν άμεσα στην θέληση και διακρίνονται για την ικανότητα να αντιστέκονται στην κόπωση. Επίσης, μοιάζουν στους σκελετικούς, επειδή μπορούν να συσπώνται γρήγορα και να δουλεύουν εντατικά. Οι καρδιακοί μύες αποτελούνται από κοντές, διακλαδισμένες , κατάλληλα συνδεδεμένες μυϊκές ίνες, που σχηματίζουν ένα δίκτυο στα τοιχώματα της καρδιάς. Το μυοκάρδιο συσπάται συνεχώς ρυθμικά και αόκνως. Οι μύες αυτοί ουσιαστικά στέλνουν το αίμα σε όλο το σώμα.

Από τη μάζα του σώματος το 40-50% περίπου είναι σκελετικοί μύες και ένα άλλο 5-10% είναι λείοι μύες και ο καρδιακός μυς. Το σύνολο των γραμμωτών ή σκελετικών μυών, σε ένα καλά αναπτυγμένο άτομο είναι γύρω στα 40 ως 50% του σωματικού του βάρους. Δηλαδή σ ένα άτομο με σωματικό βάρος γύρω στα 65 κιλά, οι μύες του ζυγίζουν γύρω στα 25 ως 30 κιλά. Στη γυναίκα αντιστοιχεί το χαμηλότερο και στον άνδρα το ψηλότερο ποσοστό μέσα στο παραπάνω πλαίσιο. Με την προπόνηση όχι μόνο επηρεάζεται η ικανότητα απόδοσης των σκελετικών μυών, αλλά επιπλέον αλλάζει η δομή και η λειτουργική ικανότητα των καρδιακών και λείων μυών.



ΠΗΓΗ: ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ" WWW.BESTRONG.ORG.GR

Από Μιχάλη Κ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Το συκώτι


    


 Διερωτηθήκατε ποτέ τι είναι εκείνα όλα που βρίσκονται μέσα στο σώμα μας και το κάνουν τόσο βαρύ; Και γιατί πρέπει να τα κουβαλάμε πάντα όλα μαζί μας; Λοιπόν ένα από αυτά που κουβαλάμε καθημερινά μαζί μας είναι το συκώτι. Το συκώτι είναι ένα πολύ σημαντικό για μας όργανο. Ξέρετε όμως κάτι για το τι κάνει το όργανο αυτό και γιατί πρέπει να το έχουμε στο σώμα μας συνεχώς κι ασταμάτητα;
    Το συκώτι είναι ένα αρκετά μεγάλο όργανο, χρώματος σκούρου καφετί και όπως βλέπετε στην φωτογραφία δίπλα βρίσκεται κάτω από το διάφραγμα (δηλαδή κάτω από το θώρακα), στην δεξιά πλευρά του σώματος μας.
    Το μέγεθος του διαφέρει βέβαια λίγο από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά ζυγίζει κατά μέσο όρο περίπου 1,5 κιλά και αποτελεί έτσι περίπου το 1/40 (στα παιδιά το 1/18) του βάρους του σώματος μας.
    Το συκώτι έχει την ικανότητα να συνεχίζει να εκτελεί τις λειτουργίες του, ακόμη και όταν το 80-90% των κυττάρων του δεν λειτουργεί, πράγμα που πολλά άλλα όργανα, π.χ. η καρδία δεν θα μπορούσαν να κάνουν!
    Και τώρα αυτό που περιμέναμε όλοι: ποιες είναι αυτές οι λειτουργίες που πρέπει να εκτελεί το συκώτι;
    Το συκώτι έχει πάρα πολλές και μάλιστα πολύ σημαντικές λειτουργίες. Οι πιο βασικές από αυτές είναι οι εξής:
    Είναι υπεύθυνο για την παραγωγή αρκετών ουσιών, που είναι απαραίτητες για το σώμα μας. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη χολή. Η χολή παράγεται από το συκώτι και μετά εναποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη μέχρι να την χρειαστεί το πεπτικό μας σύστημα.
    Αυτό είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές που καταναλώνουμε και την αποβολή των άχρηστων μέσω της πολύ γνωστής μας επίσκεψης στην... τουαλέτα.
    Η χολή λοιπόν βοηθάει το πεπτικό μας σύστημα στο να απορροφά τις βιταμίνες Ε και Δ π.χ. από το σπανάκι που φάγαμε για μεσημεριανό και τα λίπη τα οποία του δώσαμε π.χ. όταν φάγαμε το απογευματινό μας γλυκό. Πέραν αυτού η χολή έχει βέβαια και άλλες λειτουργίες.
    Το συκώτι είναι επίσης υπεύθυνο για την αποβολή των τοξικών ουσιών που έχουμε στο σώμα μας. Πώς βρέθηκαν αυτές οι τοξικές ουσίες στο σώμα μας;
    Τέτοιες τοξικές ουσίες παράγονται για παράδειγμα κατά την διάρκεια κάποιων λειτουργιών που εκτελούνται σε διάφορα μέρη του σώματος μας ή εισέρχονται στον οργανισμό μας με τροφές ή ουσίες που καταναλώνουμε εμείς οι ίδιοι. Όταν φτάσουν στο πεπτικό μας σύστημα, οι ουσίες αυτές μπορούν να απορροφηθούν και να εισέλθουν στο αίμα.
    Το αίμα όμως πριν πάει στα υπόλοιπα μέρη του σώματος για να τα τροφοδοτήσει με τις θρεπτικές ουσίες που πήρε, κάνει μια στάση στο συκώτι. Το συκώτι τότε φιλτράρει το αίμα από οποιεσδήποτε βλαβερές ουσίες έχει πάρει και αφήνει μόνο τις θρεπτικές ουσίες να συνεχίσουν το δρόμο τους προς το υπόλοιπο σώμα.
    Μια άλλη πολύ σημαντική λειτουργία του συκωτιού είναι η αποθήκευση της γλυκόζης. Η γλυκόζη είναι μια ουσία, την οποία παράγει ο οργανισμός μας από τους υδατάνθρακες που παίρνει όταν τρώμε για παράδειγμα ψωμί και δημητριακά.
    Τη γλυκόζη την απελευθερώνει το συκώτι στο αίμα όταν χρειαζόμαστε ενέργεια!
    Σίγουρα τώρα έχετε πάρει κάποια ιδέα της σημασίας που έχει το συκώτι για το σώμα μας... και αυτές είναι μόνο κάποιες από τις λειτουργίες που εκτελεί!
    Ας δούμε όμως τώρα πως μπορούμε να κρατήσουμε υγιεινό το δικό μας συκώτι.
    Το αλκοόλ, κάποια φάρμακα και τοξικές ουσίες, όπως επίσης και κάποιοι ιοί μπορούν να βλάψουν σοβαρά το συκώτι ή ακόμη και να το καταστρέψουν!
    Το αλκοόλ και κάποια ναρκωτικά είναι πάρα πολύ τοξικά για το συκώτι και οδηγούν στην λεγόμενη "κίρρωση του ήπατος". Το ήπαρ είναι το συκώτι και κίρρωση είναι η σταδιακή καταστροφή των κυττάρων του συκωτιού. Όσο λιγότερο αλκοόλ πίνει λοιπόν κάποιος, τόσο πιο ευχαριστημένο είναι το συκώτι του!
    Υπάρχουν και ιοί όπως αυτός της ηπατίτιδας Β, οι οποίοι οδηγούν σε κίρρωση του ήπατος. Ενάντια στον ιό αυτό υπάρχουν όμως εμβόλια που δίνονται όταν ο γιατρός πιστεύει πως κινδυνεύουμε από τον ιό αυτό.
    Ακόμη και κάποια φάρμακα περιέχουν ουσίες που μπορούν να βλάψουν το συκώτι! Γι' αυτό πρέπει να παίρνουμε φάρμακα μόνο με τη συμβουλή του γιατρού, ο οποίος ξέρει πιο είναι το κατάλληλο φάρμακο για την κάθε περίπτωση.
    Για να εργάζεται κανονικά το συκώτι μας, πρέπει να τρεφόμαστε υγιεινά και να εξασκούμαστε. Όταν τρώμε πολύ λιπαρά το συκώτι μας επιβαρύνεται αχρείαστα και δεν μπορεί να εκτελέσει κανονικά τις λειτουργίες του!
    Αυτές είναι κάποιες πολύ απλές συμβουλές που αν τις ακολουθήσετε θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το πολύ σημαντικό μέρος αυτό του σώματος σας "σε φόρμα"!

WWW.MELDOOK.NET

Από Θάνο Λ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Το ανθρώπινο αυτί


    Το αυτί (ους στην αρχαία ελληνική) είναι το όργανο ακοής του ανθρώπου και των ζώων, αλλά και σημαντικό όργανο για την ισορροπία. Οι άνθρωποι και τασπονδυλωτά έχουν δυο αυτιά συμμετρικά τοποθετημένα σε αντίθετες πλευρές του κεφαλιού.
    Αποτελείται από το εξωτερικό αυτί το οποίο έχει τέτοια κατασκευή ώστε να βελτιώνεται η ακοή (το αυτί που είναι ορατό εξωτερικά και ο ακουστικός πόρος), το μέσο αυτί (μετά το τύμπανο) και το εσωτερικό αυτί (με κύριο όργανο τον λαβύρινθο).
πηγή: Βικιπαίδεια



Από Φαίδρα Δ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS