Το συκώτι


    


 Διερωτηθήκατε ποτέ τι είναι εκείνα όλα που βρίσκονται μέσα στο σώμα μας και το κάνουν τόσο βαρύ; Και γιατί πρέπει να τα κουβαλάμε πάντα όλα μαζί μας; Λοιπόν ένα από αυτά που κουβαλάμε καθημερινά μαζί μας είναι το συκώτι. Το συκώτι είναι ένα πολύ σημαντικό για μας όργανο. Ξέρετε όμως κάτι για το τι κάνει το όργανο αυτό και γιατί πρέπει να το έχουμε στο σώμα μας συνεχώς κι ασταμάτητα;
    Το συκώτι είναι ένα αρκετά μεγάλο όργανο, χρώματος σκούρου καφετί και όπως βλέπετε στην φωτογραφία δίπλα βρίσκεται κάτω από το διάφραγμα (δηλαδή κάτω από το θώρακα), στην δεξιά πλευρά του σώματος μας.
    Το μέγεθος του διαφέρει βέβαια λίγο από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά ζυγίζει κατά μέσο όρο περίπου 1,5 κιλά και αποτελεί έτσι περίπου το 1/40 (στα παιδιά το 1/18) του βάρους του σώματος μας.
    Το συκώτι έχει την ικανότητα να συνεχίζει να εκτελεί τις λειτουργίες του, ακόμη και όταν το 80-90% των κυττάρων του δεν λειτουργεί, πράγμα που πολλά άλλα όργανα, π.χ. η καρδία δεν θα μπορούσαν να κάνουν!
    Και τώρα αυτό που περιμέναμε όλοι: ποιες είναι αυτές οι λειτουργίες που πρέπει να εκτελεί το συκώτι;
    Το συκώτι έχει πάρα πολλές και μάλιστα πολύ σημαντικές λειτουργίες. Οι πιο βασικές από αυτές είναι οι εξής:
    Είναι υπεύθυνο για την παραγωγή αρκετών ουσιών, που είναι απαραίτητες για το σώμα μας. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη χολή. Η χολή παράγεται από το συκώτι και μετά εναποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη μέχρι να την χρειαστεί το πεπτικό μας σύστημα.
    Αυτό είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές που καταναλώνουμε και την αποβολή των άχρηστων μέσω της πολύ γνωστής μας επίσκεψης στην... τουαλέτα.
    Η χολή λοιπόν βοηθάει το πεπτικό μας σύστημα στο να απορροφά τις βιταμίνες Ε και Δ π.χ. από το σπανάκι που φάγαμε για μεσημεριανό και τα λίπη τα οποία του δώσαμε π.χ. όταν φάγαμε το απογευματινό μας γλυκό. Πέραν αυτού η χολή έχει βέβαια και άλλες λειτουργίες.
    Το συκώτι είναι επίσης υπεύθυνο για την αποβολή των τοξικών ουσιών που έχουμε στο σώμα μας. Πώς βρέθηκαν αυτές οι τοξικές ουσίες στο σώμα μας;
    Τέτοιες τοξικές ουσίες παράγονται για παράδειγμα κατά την διάρκεια κάποιων λειτουργιών που εκτελούνται σε διάφορα μέρη του σώματος μας ή εισέρχονται στον οργανισμό μας με τροφές ή ουσίες που καταναλώνουμε εμείς οι ίδιοι. Όταν φτάσουν στο πεπτικό μας σύστημα, οι ουσίες αυτές μπορούν να απορροφηθούν και να εισέλθουν στο αίμα.
    Το αίμα όμως πριν πάει στα υπόλοιπα μέρη του σώματος για να τα τροφοδοτήσει με τις θρεπτικές ουσίες που πήρε, κάνει μια στάση στο συκώτι. Το συκώτι τότε φιλτράρει το αίμα από οποιεσδήποτε βλαβερές ουσίες έχει πάρει και αφήνει μόνο τις θρεπτικές ουσίες να συνεχίσουν το δρόμο τους προς το υπόλοιπο σώμα.
    Μια άλλη πολύ σημαντική λειτουργία του συκωτιού είναι η αποθήκευση της γλυκόζης. Η γλυκόζη είναι μια ουσία, την οποία παράγει ο οργανισμός μας από τους υδατάνθρακες που παίρνει όταν τρώμε για παράδειγμα ψωμί και δημητριακά.
    Τη γλυκόζη την απελευθερώνει το συκώτι στο αίμα όταν χρειαζόμαστε ενέργεια!
    Σίγουρα τώρα έχετε πάρει κάποια ιδέα της σημασίας που έχει το συκώτι για το σώμα μας... και αυτές είναι μόνο κάποιες από τις λειτουργίες που εκτελεί!
    Ας δούμε όμως τώρα πως μπορούμε να κρατήσουμε υγιεινό το δικό μας συκώτι.
    Το αλκοόλ, κάποια φάρμακα και τοξικές ουσίες, όπως επίσης και κάποιοι ιοί μπορούν να βλάψουν σοβαρά το συκώτι ή ακόμη και να το καταστρέψουν!
    Το αλκοόλ και κάποια ναρκωτικά είναι πάρα πολύ τοξικά για το συκώτι και οδηγούν στην λεγόμενη "κίρρωση του ήπατος". Το ήπαρ είναι το συκώτι και κίρρωση είναι η σταδιακή καταστροφή των κυττάρων του συκωτιού. Όσο λιγότερο αλκοόλ πίνει λοιπόν κάποιος, τόσο πιο ευχαριστημένο είναι το συκώτι του!
    Υπάρχουν και ιοί όπως αυτός της ηπατίτιδας Β, οι οποίοι οδηγούν σε κίρρωση του ήπατος. Ενάντια στον ιό αυτό υπάρχουν όμως εμβόλια που δίνονται όταν ο γιατρός πιστεύει πως κινδυνεύουμε από τον ιό αυτό.
    Ακόμη και κάποια φάρμακα περιέχουν ουσίες που μπορούν να βλάψουν το συκώτι! Γι' αυτό πρέπει να παίρνουμε φάρμακα μόνο με τη συμβουλή του γιατρού, ο οποίος ξέρει πιο είναι το κατάλληλο φάρμακο για την κάθε περίπτωση.
    Για να εργάζεται κανονικά το συκώτι μας, πρέπει να τρεφόμαστε υγιεινά και να εξασκούμαστε. Όταν τρώμε πολύ λιπαρά το συκώτι μας επιβαρύνεται αχρείαστα και δεν μπορεί να εκτελέσει κανονικά τις λειτουργίες του!
    Αυτές είναι κάποιες πολύ απλές συμβουλές που αν τις ακολουθήσετε θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το πολύ σημαντικό μέρος αυτό του σώματος σας "σε φόρμα"!

WWW.MELDOOK.NET

Από Θάνο Λ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου