Leonardo da Vinci (1452 - 1519)

    Ο Λεονάρντο δεν ήταν μόνο ένας περίφημος καλλιτέχνης, αλλά και μία οικουμενική αναγεννησιακή ιδιοφυΐα που συνδύαζε στο πρόσωπό του την επιστήμη, την τεχνική και την τέχνη, ξεπερνώντας με το έργο του το χώρο και το χρόνο που έζησε και εργάστηκε. Ανάμεσα στα σχέδια που διασώθηκαν, μερικά αναφέρονται σε μηχανές που επινόησε, αλλά φυσικά δεν κατασκεύασε, όπως ένα άρμα μάχης, ένα αυτοκίνητο, ένα ελικόπτερο κι ένα αλεξίπτωτο. Πέρα από αυτά, ο Λεονάρντο σχεδίασε ιδανικούς κήπους σε πύργους, εκκλησίες, κανάλια υδρεύσεως, οχυρά και δρόμους.
    Ήταν γιος συμβολαιογράφου στο Vinci κοντά στη Φλωρεντία. Το 1469 άρχισε η καλλιτεχνική σταδιοδρομία του στο εργαστήριο του Andrea del Verrocchio στη Φλωρεντία, όπου βοήθησε στην ολοκλήρωση του πίνακα «Η βάφτιση του Χριστού» (1472). Μετά από διάφορες τεχνικές και καλλιτεχνικές εργασίες σχεδίασε το 1473 το τοπίο του ποταμού 'Αρνο. Το 1476 κατηγορήθηκε ο Λεονάρντο για ομοφυλοφιλία, αλλά αθωώθηκε. Το 1482 ζήτησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πρίγκιπα Lodovico Sforza στο Μιλάνο και έγινε δεκτός. Έτσι μετακόμισε εκεί και ίδρυσε την Accademia Leonardi Vinci. Το 1490 σχεδίασε τον κανόνα του ανθρώπινου σώματος.
Από το 1493 προέρχονται οι μελέτες του Λεονάρντο για τη χύτευση του αγάλματος του αλόγου του Sforza. Από το 1495 μέχρι το 1497 εργάστηκε στη Santa Maria delle Grazie στο φρέσκο για το Μυστικό Δείπνο. Δύο χρόνια μετά ασχολήθηκε με την κατασκευή γεφυρών. Το έτος 1500 επέστρεψε ο μεγάλος καλλιτέχνης και μηχανικός στη Φλωρεντία και ενδιάμεσα επισκεπτόταν τη Ρώμη. Το 1502 διορίστηκε από τον Cesare Borgia ως μηχανικός για πολεμικά θέματα και με αυτή την αφορμή ετοίμασε τις προτάσεις για πολεμικές μηχανές που προαναφέρθηκαν. Ένα έτος μετά άρχισε η εργασία του στο πορτραίτο Lisa del Giocondo που έγινε γνωστό ως Mona Lisa. Στα έτη από το 1506 μέχρι το 1513 εργάστηκε και πάλι στο Μιλάνο σε έργα που του ανέθετε ο Γάλλος διοικητής. Το 1513 επισκέφτηκε με πρόσκληση του πάπα Leo X. τη Ρώμη. Μετά από επισκέψεις στη Γαλλία, εγκαταστάθηκε στον πύργο Cloux στο Amboise, όπου και πέθανε σε ηλικία 67 ετών.
    Ο μεγάλος ερευνητής ασχολήθηκε επίσης με τη χρονομέτρηση, σχεδίασε ρολόγια με άμμο και νερό, κατασκεύασε ελατήρια και κοχλίες με άπειρα σπειρώματα κ.ά. Τα καλλιτεχνήματά του χαρακτηρίζονται από άριστη παρατηρητικότητα, ευαισθησία για τις λειτουργίες της φύσης και ψυχολογική αντίληψη. Τα έργα τού Λεονάρτντο επιδιώκουν την κλασική, τυπική ισορροπία και παρουσιάζονται με ένα μαλακό ημίφως. Πολλά από τα γλυπτικά του σχέδια δεν υλοποιήθηκαν ποτέ αλλά εκτελέστηκαν μόνο μερικά προπλάσματα από χυτοσίδηρο.
    Με τις εργασίες του στην Ανατομία, Βοτανολογία, Ζωολογία, Γεωλογία, Υδρολογία, Αερολογία, Οπτική και Μηχανική ξεπερνάει ο Ντα Βίντσι την εποχή της Αναγεννήσεως. Συνεδύαζε επιστημονικές, εμπειρικές και φιλοσοφικές αντιλήψεις και ερευνούσε για να αναγνωρίσει νομοτέλειες και θεμελιώδεις φυσικούς νόμους, προσπαθώντας πάντα να γενικεύσει την ισχύ απλών κανόνων. 


Από Παναγιώτη Κ.










    Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης,
μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης και επιστήμονας
που έζησε την περίοδο της Αναγέννησης.Θεωρείται αρχετυπική μορφή του
Αναγεννησιακού καλλιτέχνη, Homo Universalis και μια ιδιοφυής
προσωπικότητα. Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του βρίσκονται η Μόνα
Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος.Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, υπήρξε ακόμα
σημαντικός εφευρέτης και επιστήμονας, με σημαντική συνεισφορά στην
ανατομία, και την αστρονομίία.Ο Λεονάρντο γεννήθηκε στην πόλη
Αντσιάνο, κοντά στο Βίντσι της Ιταλίας στις 15 Απριλίου του έτους 1452
μ.Χ. Το πλήρες όνομα του ήταν "Leonardo di ser Piero da Vinci" αν και
υπέγραφε τα έργα του ως "Leonardo" ή "Io, Leonardo".Ήταν καρπός του
έρωτα του Πιέρο ντα Βίντσι και της Κατερίνας, της οποίας δεν
γνωρίζουμε την πλήρη ταυτότητα. Η μητέρα του, η Κατερίνα, πιθανόν ήταν
ταπεινότερης καταγωγής, μάλλον υπηρέτρια. Μεγάλωσε με τον πατέρα του
στην πόλη της Φλωρεντίας, όπου από μικρός έδειξε πολύ έξυπνος και
μεγάλος καλιτέχνης (στη ζωγραφική).



Από Στέλιο Δ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή δουλειά.
Αντώνης Ρ.

Δημοσίευση σχολίου