Θαλάσσιο κήτος, θηλαστικό, πολύ μεγάλου μεγέθους (20-35 μέτρα ). Είναι το μεγαλύτερο ζώο που εμφανίστηκε στη γη. Έχει μεγάλες κολυμβητικές ικανότητες. Αναπνέει με πνεύμονες κι όχι με βράγχια και γι' αυτό πρέπει ν' ανεβαίνει στην επιφάνεια για ν' ανανεώνει τον αέρα που έχει μέσα στα τεράστια πνευμόνια της. Μπορεί όμως να κατέβει σε βάθος 100-120 μέτρων και να παραμείνει πολλές ώρες.
Οι φάλαινες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τις μπαλενοφόρες, που χαρακτηρίζονται κυρίως από τις μπαλένες (κεράτινα ελάσματα) που έχουν στο στόμα τους και τους χρησιμεύουν για το φιλτράρισμα του νερού και στις οδοντοφόρες, στις οποίες ανήκουν οι φυσητήρες. Οι μπαλενοφόρες φάλαινες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τις γνήσιες και τις φαλαινόπτερες.
Η πιο χαρακτηριστική φάλαινα από τις γνήσιες είναι η γαλάζια φάλαινα, που είναι το μεγαλύτερο ζώο που εμφανίστηκε στη γη. Το βάρος της γαλάζιας φάλαινας φτάνει τους 100 τόνους.
Οι μπαλενοφόρες φάλαινες τρέφονται με οργανισμούς που βρίσκονται μέσα στο νερό και ιδιαίτερα με πλαγκτόν. Οι φάλαινες περνούν τη ζωή τους σε διαρκή κίνηση. Το καλοκαίρι περιφέρονται στους πάγους της Ανταρκτικής, ενώ το χειμώνα ανεβαίνουν σε βορειότερες θάλασσες. Οι γνήσιες φάλαινες τρέφονται, καταπίνοντας τεράστιες ποσότητες νερού μέσα στις οποίες υπάρχουν εκατομμύρια μικροοργανισμοί πλαγκτόν. Μ' αυτόν τον τρόπο η φάλαινα μπορεί να μαζέψει σε λίγα λεπτά της ώρας μέχρι 10 τόνους τέτοιους μικροοργανισμούς. Υπάρχουν όμως και φάλαινες που τρέφονται με μικρά ψάρια, κυρίως ρέγκες. Αυτές είναι οι φάλαινες της κατηγορίας των φαλαινόπτερων.
Οι φάλαινες ζευγαρώνουν και θηλάζουν τα μικρά τους, όπως όλα τα θηλαστικά.
Οι γαλάζιες φάλαινες γεννούν ένα μικρό το χρόνο και το θηλάζουν για έξι μήνες. Η φάλαινα ζει 20 περίπου χρόνια. Σπάνια όμως φτάνει μέχρι τα 20, γιατί συνήθως ψαρεύονται γύρω στα δέκα τους χρόνια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κυνήγι της φάλαινας. Οι κυριότερες περιοχές αλιείας και κατεργασίας της φάλαινας βρίσκονται στο Νότιο Πόλο και συγκεκριμένα στα νησιά Φώκλαντ και Γεωργία. Το κυνήγι διαρκεί περίπου από το Δεκέμβρη ως τον Απρίλη και γίνεται με ειδικά σκάφη, που ονομάζονται φαλαινοθηρικά. Τα σημερινά φαλαινοθηρικά είναι σκάφη μεγάλου εκτοπίσματος (20-25 χιλιάδων τόνων) και έχουν όλα τα μέσα για να ψαρέψουν και να κατεργαστούν τη φάλαινα. Για την ανακάλυψη των κοπαδιών χρησιμοποιούν συσκευές ραντάρ ή καμιά φορά ελικόπτερα. Οι φάλαινες ψαρεύονται για το κρέας τους, για το λίπος τους και για τα κόκαλά τους. Κάθε φάλαινα αποδίδει 14-15 τόνους φαλαινέλαιο. Επίσης πολύ χρήσιμο είναι το συκώτι της φάλαινας από όπου βγαίνει το υπατέλαιο πλούσιο σε βιταμίνη Α.
Πηγή: Live-Pedia.gr
Από Μιχάλη Κ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου