Καρχαρίας


Τον Κάρχα σίγουρα τον ξέρουμε όλοι,
όμως για διαβάστε μερικές πληροφορίες που μάλλον δεν τις γνωρίζετε σχετικά με τους καρχαρίες.Καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες
Απειλούνται με εξαφάνιση

   Στη Μεσόγειο  συναντώνται 47 είδη καρχαρία, πάνω από το 1/3 των οποίων είναι χαρακτηρισμένα ως απειλούμενα.
   Αν και στις ελληνικές θάλασσες αλιεύονται λίγα είδη, αποτελεί αρκετά συχνό φαινόμενο η ακούσια αλίευση καρχαριών (by-catch).
    Οι πληθυσμοί του καρχαρία μειώνονται ως αποτέλεσμα διάφορων έμμεσων απειλών.
    Τα μεσογειακά αποθέματα καρχαριών πιστεύεται ότι είναι κοντά στην ολική εξαφάνιση.
  Το 2004 η παγκόσμια σύλληψη (εκούσια και ακούσια αλίευση) καρχαριών ανερχόταν σε 810.000 τόνους.
  Τα πio κοινά είδη καρχαριών που αλιέυονται στη Μεσόγειο είναι: σκυλόψαρο (catshark), κεντρόνι (Gulper shark), γκρίζος καρχαρίας (Bluntnose Sixgill shark), γαλάζιος καρχαρίας (Blue shark), ίσσουρος καρχαρίας (Shortfin Mako shark) και αλεπόψαρο (Thresher shark).
Οι καρχαρίες είναι είδη με μεγάλη οικολογική σημασία για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

   Ως κορυφαίοι θηρευτές στην τροφική αλυσίδα, διατηρούν τη βιοποικιλότητα και την αφθονία των ειδών.
 Η μείωση του πληθυσμού των καρχαριών έχει σύνθετες και απρόβλεπτες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης σημαντικών εμπορικών ειδών, δεδομένου ότι οι καρχαρίες κρατούν τους πληθυσμούς άλλων ψαριών υπό έλεγχο.

  Ένα παράδειγμα στη Μεσόγειο, είναι η εξαφάνιση ενός είδους καρχαρία (καρχαρίας ταύρος, Sandtiger shark) από το βιότοπο τους, η οποία προκάλεσε μείωση του πληθυσμού του τόνου. Παρόλο που ο τόνος δεν αποτελεί θήραμα τους, οι συγκεκριμένοι καρχαρίες κρατούσαν τους θηρευτές του τόνου υπό έλεγχο. 


Πηγή: http://portal.environment.gr  & Αρχιπέλαγος - Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας

    Μπορεί να ακουστεί παράξενο αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα και οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες (γνωστοί και ως δολοφόνοι από διάφορα ντοκιμαντέρ) οι οποίοι ευθύνονται για τουλάχιστον 2 θανάτους κολυμβητών στη χώρα μας.
    Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να πανικοβληθούμε γιατί ο ακόμα και αν υπάρχουν λευκοί καρχαρίες στα νερά μας ή άλλα είδη που θεωρούνται επικίνδυνα για τον άνθρωπο, τα περισσότερα θεωρούνται άκακα. Γενικότερα εξάλλου ο καρχαρίας δεν θεωρείται εχθρός του ανθρώπου και σπάνια επιτίθεται.

Συμβουλές
·                  Καλό είναι να κολυμπάτε με παρέα. Σπάνια ο καρχαρίας πλησιάζει ομάδα κολυμβητών.
·                  Αν τα νερά είναι βαθιά στην περιοχή καλό είναι να μην μπαίνετε στη θάλασσα όταν έχετε κάποια πληγή που πιθανός αιμορραγήσει.
·         Αποφύγετε το κολύμπι σούρουπο ή χαράματα (ο καρχαρίας κυνηγάει κατά τη διάρκεια της νύχτας) και ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν εκβολές ποταμών.Α    Από Άγγελο Ρ

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 σχόλια:

Στέλιος Δ. είπε...

O άνθρωπος στην τελευταία φωτογραφία, πρέπει να πήρε την τρομάρα της ζωής του!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δημοσίευση σχολίου