O ΛΟΓΙΣΤΗΣ


Ποιος είναι και με τι ασχολείται; Καθήκον του λογιστή είναι να ελέγχει και να παρουσιάζει με λογιστικούς όρους και αριθμούς όλες τις εμπορικές και οικονομικές πράξεις ενός οργανισμού, μιας επιχείρησης, κρατικής υπηρεσίας, ιδιώτη, κλπ.


Ποια είναι τα καθήκοντα του; Αυτά περιλαμβάνουν: να καταχωρεί οικονομικές πράξεις στα λογιστικά βιβλία, σύμφωνα με τα τιμολόγια, τα κοστολόγια, τα γραμμάτια εισπράξεων, τα εντάλματα πληρωμών και με άλλα δικαιολογητικά μιας εταιρείας, να κρατά βασικά λογιστικά βιβλία της εταιρείας (ημερολόγιο - γενικό - καθολικό), να κόβει σχετικά γραμμάτια εισπράξεων και εντάλματα, που καλύπτουν τις καθημερινές πληρωμές, να συντάσσει μηνιαία ισοζύγια των λογαριασμών και τις μισθοδοτικές καταστάσεις του προσωπικού τις επιχείρησης, να συγκεντρώνει στοιχεία και να συντάσσει δηλώσεις για την εφορία. Ο προϊστάμενος λογιστής είναι υπεύθυνος για την οργάνωση του λογιστηρίου και την διαμόρφωση του λογιστικού συστήματος, να ασκεί εσωτερικό έλεγχο στα οικονομικά της επιχείρησης, να συντάσσει προϋπολογισμούς και να συνεργάζεται με την διεύθυνση της εταιρείας για την πορεία της οικονομικής της κατάστασης, να εκδίδει και να υπογράφει τον ισολογισμό, να συμβουλεύει τον διευθυντή σε θέματα οικονομικής πολιτικής.


Που εργάζεται και υπο ποιές συνθήκες; Η εργασία αυτή εκτελείται σε αίθουσες γραφείων. Αναμένεται φόρτος εργασίας και ένταση.


Τι εργαλεία / εξοπλισμό χρησιμοποιεί; ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αριθμομηχανές, έντυπα, υπολογιστικά προγράμματα, γραφική ύλη, χρήματα, κλπ.


Ποια προσόντα απαιτούνται για να πετύχει κανείς σε αυτόν τον τομέα; Για την επιτυχή εκτέλεση του επαγγέλματος είναι απαραίτητη η αποφοίτηση από Πανεπιστημιακή Σχολή Οικονομικής κατεύθυνσης ή από το τμήμα λογιστικής των ΤΕΙ ή των ΙΕΚ. Καλό θα είναι να είναι προσεκτικός, εχέμυθος, συνεπής και να διαθέτει ικανότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων σε περιπτώσεις οικονομικών προβλημάτων. 
 
 
ΠΗΓΗ:http://www.esoft.gr/gwo/povol/803.htm

Από Παναγιώτη Β

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου