Η Χίος


    Η ΧΙΟΣ είναι νησί του βορειοανατολικό Αιγαίο και βρίσκεται κοντά στις μικρασιατικές ακτές. Είναι   το 5ο  σε μέγεθος  μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα
Κλίμα
     Το κλίμα της Χίου είναι Μεσογειακό. Χαρακτηριστικό του είναι οι δροσερές αύρες του καλοκαιριού και οι σχετικά πλούσιες βροχοπτώσεις.
Ιαματικές Πηγές
    Υπάρχει μόνο μια επίσημα αναγνωρισμένη ιαματική πηγή, τα Αγιάσματα, στην κοινότητα Κεράμου. Η πηγή αυτή είναι  χλωριονατριούχος, ενώ η ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία των νερών της φτάνει τους 68,6 βαθμούς  Κελσίου.
Οικονομία
    Η οικονομία του νησιού είναι κατά βάση αγροτική, με ανεπτυγμένη τόσο την γεωργία όσο και την κτηνοτροφία. Ιδιαίτερη ανάπτυξη παρουσιάζουν η εμπορική ναυτιλία, η αλιεία, το εμπόριο και ο τουρισμός, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Λειτουργούν μόνο βιοτεχνίες των τοπικών γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων  (κυρίως της μαστίχας και των δερμάτων), παρασκευής αλκοολούχων ποτών και γλυκισμάτων, κεραμικής και κατασκευής ειδών λαϊκής τέχνης.
Γεωργία
    Η γεωργία ασκείται στις διάσπαρτες εύφορες πεδινές εκτάσεις κυρίως στα νότια, τα ανατολικά και τα βορειοδυτικά. Ιδιαίτερα φημισμένη είναι η μαστίχα της Χίου, μια αρωματική ρητίνη που λαμβάνεται ως έκκριμα από το δέντρο σχίνος ή μαστιχόδεντρο που ευδοκιμεί στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου βρίσκονται και τα Μαστιχοχώρια. Άλλα γεωργικά προϊόντα κυρίως είναι τα σιτηρά, τα όσπρια, τα φρούτα (κυρίως εσπεριδοειδή) και οι ελιές.
Κτηνοτροφία
    Η κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στον τομέα της προβατοτροφίας και της αιγοτροφίας.
Αλιεία
    Η Χίος  διαθέτει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αλιεία , η οποία ασκείται αποκλειστικά στις εκτεταμένες θαλάσσιες περιοχές γύρω από τα νησιά του νομού Χίου.
Τουρισμός
   Η Χίος έχει αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη με επίκεντρο την ίδια την πόλη. Η τουριστική υποδομή δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, επειδή η τουριστική ανάπτυξη του νησιού άρχισε σχετικά καθυστερημένα σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Αξιοθέατα
   Αξιοθέατα υπάρχουν στις παρακάτω περιοχές: Άγιο Γάλα ,Βολισσός, Βροντάδος , Θυμιανά - Καρφάς , Καλαμωτή,  Πυργί.

Βιβλιογραφία: εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα τομ.61ος.







Από Κωνσταντίνο Χ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου