Η Κέρκυρα



Η Πόλη της Κέρκυρας

    Στην πόλη της Κέρκυρας  τα κύρια αξιοθέατα είναι η μεγάλη πλατεία Σπιανάδα, που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζιάκομο), το Κανόνι, το Μον Ρεπό αλλά και τα Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας.
    Ίσως το πιο φημισμένο της αξιοθέατο είναι το νησάκι μπροστά στο Κανόνι, που συνδέεται με αυτό μέσω μιας μικρής λωρίδας στεριάς, πάνω στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών και το ξακουστό Ποντικονήσι. Πάνω στο μικρό αυτό νησάκι βρίσκεται μια μικρή εκκλησία του Παντοκράτορα, του 11ου ή 12ου αιώνα. Επίσης τα Ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου, ένα από τα ωραιότερα ανάκτορα γεωργιανού ρυθμού που άφησε πίσω της η Αγγλοκρατία. Η πόλη της Κέρκυρας έχει πληθυσμό 28.185 κατοίκους (απογραφή 2001) και είναι ένα από τα πιο παλιά αστικά κέντρα της Ελλάδας. Πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Σπυρίδων, το άφθορο σκήνωμα του οποίου φιλοξενείται στον ομώνυμο ναό, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους που υπάρχουν. Κάθε χρόνο τον επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και πλήθος ξένων.



Αξιοθέατα



Ο Αχιλλέας θνήσκων στον κήπο του Αχιλλείου


Εκτός πόλεως μπορεί να συναντήσει κανείς εξαιρετικές τοποθεσίες. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής ανήκει το Αχίλλειο, το παλάτι της βασίλισσας Ελισάβετ (Σίσσι), με το διάσημο γλυπτό «Αχιλλέας Θνήσκων» και τα υπέροχα έργα τέχνης, όπως τοιχογραφίες και πίνακες. Η περιοχή του Πέλεκα φημίζεται για τη θέα του ηλιοβασιλέματος που προσφέρει, ενώ στην Παλιοκαστρίτσα βρίσκεται το βυζαντινό φρούριο Αγγελόκαστρο. Παραλίες με ψιλή ξανθή άμμο συναντώνται στον Άη Γόρδη, τη Γλυφάδα, τη λίμνη Κορισσίων, τον Άγιο Γεώργιο των Πάγων, το Μαραθιά,τον Γαρδένο, την Κασσιώπη, το Σιδάρι, τη Ρόδα,την Αχαράβη, τον Αλμυρό, τη Δασιά, στην Παλαιοκαστρίτσα και σε άλλες περιοχές. Αλλά και χωριά στην ενδοχώρα της Κέρκυρας ασκούν μια γοητεία, όπως οι Σιναράδες, ο Άγιος Ματθαίος, οι Βαρυπατάδες, η Κορακιάνα, οι Γιαννάδες, οι Καρουσάδες, η Επίσκεψη,ο Χλωμός, ο Σπαρτύλας, η Λευκίμμη, πνιγμένα μέσα στο πράσινο.




ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Η Κέρκυρα, είναι ένα εύφορο νησί που διακρίνεται για τα προϊόντα που παράγει. Τα πιο φημισμένα γεωργικά προϊόντα είναι το εξαιρετικό λάδι, τα πορτοκάλια Μέρλιν και το κουμ – κουάτ. 
Επίσης, η Κέρκυρα παράγει και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το βούτυρο Κερκύρας και τα τυριά της (η γραβιέρα και το Corfu, που προέρχεται από το Ιταλικό τυρί γκράνα) ξεχωρίσουν για την ιδιαίτερη γεύση τους. 
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού. Δοκιμάστε τις μάντολες (καραμελωμένα αμύγδαλα), το παστέλι (παρασκευάζεται από ντόπιο μέλι και σουσάμι ή αμύγδαλα ή φιστικιά) και το μαντολάτο (παρασκευάζεται αμύγδαλα, ζάχαρη, βανίλια και μέλι). 
Και φυσικά θα πιείτε μια τουλάχιστον τσιτσιμπύρα, το αναψυκτικό που φτιάχνεται μόνο στην Κέρκυρα. Την εποχή της Αγγλικής κυριαρχίας η τσιτσιμπύρα ήταν το σήμα κατατεθέν των Ιόνιων νησιών. Σήμερα φτιάχνεται μόνο στην Κέρκυρα. Παρασκευάζεται από χυμό λεμονιού, φυσικό λεμονέλαιο, τριμμένο τζίντζερ, σταφίδες, νερό και ζάχαρη. Πρόκειται για ένα εύγευστο δροσιστικό αναψυκτικό. 
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τουριστικά επαγγέλματα, την αλιεία ή με την καλλιέργεια της γης.

Μουσική

Η Κέρκυρα έχει μακρόχρονη μουσική παράδοση και αποτελεί πρότυπο μουσικής καλλιέργειας για όλη την Ελλάδα. Οι Κερκυραίοι διακρίνονται για τη μουσική τους παιδεία και η μουσική περιλαμβάνεται σε όλες τις εκφάνσεις σχεδόν της καθημερινότητας τους.

πληροφορίες από Βικιπαίδεια











Από Παναγιώτη Β.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου