Ευριπίδης

                                                                   


Ο Ευριπίδης (480 π.Χ. - 406 π.Χ.), υπήρξε τραγικός ποιητής και ένας από τους τρεις μεγάλους διδάσκαλους του αττικού δράματος στο αρχαίο ελληνικό θέατρο. Καταγόμενος από τη Φλύα, δήμος της Κεκρωπίας (σημ. Χαλάνδρι) λέγεται ότι γεννήθηκε στην Σαλαμίνα την ημέρα της ναυμαχίας όταν ο Αισχύλος αγωνίζονταν ως πρόμαχος άνδρας ο δε Σοφοκλής ως έφηβος που έσερνε το χορό των επί το τρόπαιο επινικίων. Το γένος του ποιητού δεν ήταν επιφανές όπως των άλλων τραγικών. Γονείς του φέρονται ο Μνήσαρχος και η Κλειτώ την οποία ο Αριστοφάνης σκώπτει ως λαχανοπώλη (Αχαρν.480, Ιππ.19). Ο Ευριπίδης έζησε σε εποχή ακμάζουσα, τον χρυσό αιώνα του Περικλέους. Κατά τον Φιλόχορο ο ποιητής έτυχε επιμελημένης αγωγής, σε συμμετοχή του σε εορτές του δήμου του, έγινε πυρφόρος του εκεί λατρευομένου Ζωστηρίου Απόλλωνα σε δε αγώνες έλαβε μέρος στο παγκράτιο και στη πυγμήν όπου και νίκησε ακόμη και στους Παναθήναιους γυμνικούς αγώνες.

Από Φαίη Ρ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Αστεία ανέκδοτα!

Μια ξανθιά οδηγούσε το αμάξι για να πάει στην δουλειά της. Κάποια στιγμή φτάνει σε ένα κόκκινο φανάρι και σταματάει. Εκεί που περιμένει έρχεται ένας Πακιστανός να καθαρίσει τα τζάμια.
Μόλις είχε πλύνει το αμάξι της, και έτσι του κάνει αρνητικό νόημα και του δίνει 50 λεπτά.
Εκείνος της λέει σε σπαστά ελληνικά:
- Ευχαριστώ κυρία, είστε πολύ όμορφη!
Ανάβει πράσινο το φανάρι και συνεχίζει την διαδρομή της.
Στο επόμενο φανάρι εμφανίζεται πάλι ο ίδιος Πακιστανός, πάει πάλι να της καθαρίσει το τζάμι και ακολουθεί η ίδια διαδικασία.
Στο επόμενο φανάρι πάλι ο ίδιος Πακιστανός και γίνονται πάλι τα ίδια.
Επαναλαμβάνεται αυτό καμιά δεκαριά φορές.
Αφού φτάνει ένα ακόμα κόκκινο φανάρι η ξανθιά βλέπει τον ίδιο Πακιστανό, του κάνει νόημα να πλησιάσει και του λέει:
- Αν σου δώσω 10 ευρώ, θα μου πεις πως το κάνεις και εμφανίζεσαι σε όλα τα φανάρια;
- Αν μου δώσετε 10 ευρώ, λέει ο Πακιστανός χαμογελώντας, θα σας πω και πως να βγείτε από την πλατεία!

Από Φαίη Ρ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ιστορία


      Με τον όρο Ιστορία εννοείται η συστηματική μελέτη του παρελθόντος εστιασμένη κυρίως στην ανθρώπινη, δραστηριότητα έως την παρούσα εποχή. Η ιστορία μελετά κυρίως γραπτές πηγές ενώ ως προϊστορία αναφέρεται η εποχή για την οποία δεν έχουμε γραπτές πηγές ή που αυτές δεν μας είναι κατανοητές. Η μελέτη των γεγονότων περιλαμβάνει την καταγραφή τους, αλλά και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτά, όπως και τους γενικούς νόμους της ιστορικής εξέλιξης. Ο ιστορικός ερευνά τις τάσεις της κοινωνίας σε διάφορες περιόδους και σε διάφορους τομείς, τις οικονομικές συνθήκες, την εξέλιξη του πολιτισμού, της επιστήμης, της φιλοσοφίας και της τέχνης Υπάρχει ιστορία των εθνών, ιστορία της μουσικής, ιστορία της ιατρικής, ιστορία της αρχιτεκτονικής κ.λπ.
  Η ιστορία δεν αποτελεί απλή αφήγηση τετελεσμένων γεγονότων, αλλά προσπάθεια αναδόμησης και ερμηνείας του παρελθόντος, με στόχο συνήθως την ερμηνεία του παρόντος και την πρόβλεψη του μέλλοντος. Ως εξελισόμενη επιστήμη υφίσταται διαρκείς αλλαγές και μετασχηματισμούς, παράγοντας διαφορετικές ιστοριογραφικές προσεγγίσεις.
    Οι ιστορικοί πάντως εκφράζουν διάφορες απόψεις για το αντικείμενό τους, θεωρώντας το άλλοι επιστήμη και άλλοι τέχνη. Επίσης διαφορετικές απόψεις εκφράζονται και για την δυνατότητα της ιστορίας να είναι αντικειμενική όπως γενικά και για τη φιλοσοφία της ιστορίας.


Ετυμολογία

   Η λέξη "ιστορία" προέρχεται από το ουσιαστικό ίστωρ (με δασεία και οξεία στην πολυτονική περίοδο της ελληνικής γλώσσας). Ίστωρ ήταν εκείνος που κατείχε ένα θέμα καλά ή ήταν αυτόπτης μάρτυρας ενός γεγονότος. Η λέξη "ίστωρ" με τη σειρά της είχε προέλθει από τη ρίζα Fιδ- του αρχαίου ρήματος οίδα και είδα (το συναντάμε στα αρχαία κείμενα και με τις δύο μορφές) και το οποίο σήμαινε "γνωρίζω". Στην αρχική λέξη "ίδτωρ", το οδοντικό σύμφωνο το "δ" τράπηκε σε "σ" πριν από το επίσης οδοντικό "τ". ( Βικιπαίδεια )


Από Άννα Μ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ηρόδοτος

Βρήκα κάποιες πληροφορίες για τον "πατέρα της Ιστορίας", τον Ηρόδοτο.

                                                     

Ο Ηρόδοτος καταγόταν από εύπορη και φιλομαθή οικογένεια και ανατράφηκε σ' ένα περιβάλλον σεβασμού του Ομήρου και παλαιών θρύλων. Ο πατέρας του λεγόταν Λύξης, η μητέρα του Δρυώ ή Ροιώ, και ο αδελφός του Θεόδωρος. Ο σημαντικότερος όμως συγγενής του ήταν ο θείος του (ή εξάδελφός του), επικός ποιητής και τερατοσκόπος (=ερμηνευτής θαυμάτων), Πανύασης.
Όταν στην πατρίδα του την Αλικαρνασσό ήταν τύραννος ο Λύγδαμης, ο Ηρόδοτος πήρε μέρος σε συνωμοσία για την ανατροπή του, με αποτέλεσμα να εξοριστεί το 468 ή το 467 π.Χ. στη Σάμο. Από τη Σάμο γύρισε στην Αλικαρνασσό και πήρε μέρος στην ανατροπή του Λύγδαμη το 455 π.Χ., αλλά μετά από λίγο υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει και αυτός την πατρίδα του. Από τότε άρχισε ως περιηγητής και εξερευνητής, πιθανόν στα χρόνια 458-445 π.Χ. να επισκέπτεται διάφορα μέρη του τότε γνωστού κόσμου, μεταξύ άλλων τη χώρα των Κόλχων μέχρι τη Σκυθία, το εσωτερικό της Μικράς Ασίας και τον Πόντο μέχρι την Κριμαία, την Κύπρο και τις περιοχές της Συρίας, τη Βαβυλωνία, την Αίγυπτο, την Κυρηναϊκή και βεβαίως όλη την Ελλάδα.
Έμεινε αρκετά χρόνια στην Αθήνα, όπου συνδέθηκε φιλικά με τους μεγάλους άνδρες της εποχής εκείνης, τον Περικλή και το Σοφοκλή. Μαζί με τον Πρωταγόρα ίδρυσαν περί το 443 την αποικία των Θουρίων στην κάτω Ιταλία. Στην αποικία αυτή, που ιδρύθηκε κοντά στην κατεστραμμένη Σίβαρη, ο Ηρόδοτος πέρασε τα περισσότερα χρόνια της υπόλοιπης ζωής του, γι' αυτό και επονομάστηκε Θούριος. Για τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες. Πέθανε ανάμεσα στα χρόνια 421 και 415. (Βικιπαίδεια)

Από Φαίη Ρ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Αστεία ανέκδοτα!

Mία ξανθιά παίρνει τηλέφωνο κλαίγοντας τον άνδρα της στο γραφείο.
- Γιατί κλαις γλυκιά μου;
- Να, προσπαθώ να φτιάξω ένα παζλ αλλά... δεν τα καταφέρνω. Όλα τα κομμάτια φαίνονται ίδια.
- Τι παζλ;
- Να... είναι ένας κόκορας πάνω σε ένα κουτί, αλλά δεν μπορώ να το φτιάξω..
- Έλα ηρέμησε... όταν γυρίσω θα το φτιάξουμε μαζί εντάξει;
Γυρνάει λοιπόν ο άντρας στο σπίτι του και βλέπει την γυναίκα του να σπαράζειστο κλάμα, στο πάτωμα. Την πλησιάζει και της λέει:
- Έλα... σήκω και μην κλαις. Άκου τι θα κάνουμε... Θα βάλουμε τα corn flakes πάλι μέσα στο κουτί και δεν θα το πούμε πουθενά...

Από Φαίη Ρ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Παροιμίες - Γλωσσοδέτες - Αινίγματα

    Στο μάθημα της Γλώσσας ασχοληθήκαμε με τις παροιμίες, τους γλωσσοδέτες και τα αινίγματα. Ψάξαμε, ρωτήσαμε και  βρήκαμε  σχετικό υλικό:


Παροιμίες



Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο.




Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του.




Κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε.


Ο Φλεβάρης κι αν Φλεβίσει Καλοκαίρι θα μυρίσει.



Όποιος βιάζεται σκοντάφτει.





Γλωσσοδέτες



Μια τίγρη με τρία τιγράκια.




Μια κούπα καπακωτή, μια κούπα ξεκαπάκωτη, μια κούπα καπακωμένη, μια κούπα ξεκαπακωμένη.
Ανεβαίνω, κατεβαίνω, μπαινοβγαίνω κι αναίβομπαινοβγαινοκατεβαίνω. Βρίσκω πόρτες κλειδωτές, κλειδωμένες και κλειδαροαμπαρωμένες.



Από Δήμητρα Λ.



Παροιμίες

Ο Μάης ρίχνει τη δροσιά και ο Απρίλης τα λουλούδια.


Στον καταραμένο τόπο Μάη μήνα βρέχει.

Αν βρέξει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα τότε 

τ' αμπελοχώραφα χαίρονται τα καημένα.

Το Μάη κρασί μην πίνετε κι ύπνο μην αγαπάτε.

Όποιος φιλάει τον Αύγουστο, τον Μάη θερίζει μόνος.

Τον Απρίλη και το Μάη κατά τόπους τα νερά.

Από 'Αννα Μ.




ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ

ΤΑ ΦΟΡΤΩΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΟΡΑ

ΑΛΛΟΥ ΠΑΤΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ

ΟΠΩΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ

ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ ΝΑ Σ΄ ΕΙΧΑ ΠΡΩΤΑ

ΑΓΑΛΙΑ-ΑΓΑΛΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΓΟΥΡΙΔΑ ΜΕΛΙ


ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ
Άμα τη δέσω, περπατεί, κι άμα τη λύσω, στέκει. Τι είναι; (ΑΝΑΠΝΟΗ)
Αν με κυνήγι πάντα ζω, τουφέκι δε βαστάω ψαράς δεν είμαι, μα παντού τα δίχτυα μου τα στήνω. Τι είναι; (ΑΡΑΧΝΗ)
Από μάνα κόκκινη μαύρο παιδί γεννιέται. (ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΣ)
ΓΛΩΣΣΟΔΕΤΕΣ
Ανεβαίνω, κατεβαίνω, μπαινοβγαινω κι ανεβομπαινοβγαινοκατεβαίνω.
Της καρέκλας το ποδάρι ξεκερεκλοποδαρώθηκε και την πήγαν στον ξεκαρεκλοποδαροτή να την ξεκαρεκλοποδαρώσει.
Κοράλλι, ψιλοκόραλλο, και ψιλοκοραλλάκι μου.
Είχαμε μια συκιά ορτή,και βερικοκυκλωτή,κι έκανε σύκα ορτά,και βερικοκυκλωτά,και πάει ο σκύλο ο ορτός,ο βερικοκυκλωτός,να φάει τα σύκα τα ορτά,τα βερικοκυκλωτά.Πάω να βρω μια βέργα ορτή,και βερικοκυκλωτή,να δείρω το σκύλο τον ορτό,το βερικοκυκλωτό,μη φάει τα σύκα τα ορτά,τα βερικοκυκλωτά.
Σκουληκομερμηγκότρυπα με τα σκουληκομερμηγκόπουλά σου, βάλε τις μπάρες, τις αμπάρες, τις κλειδαροαμπαραμπάρες, γιατί έρχεται ο κότσυφας, ο μότσυφας, με τα κοτσυφομοτσυφοπαιδόπουλά του να σου φάει τα σκουλήκια, τα μερμήγκια, τα σκουληκομερμηγκοπαιδόπουλά σου.


Από Παναγιώτη Β.



Γλωσσοδέτης

Ο γιος του Κουμπή του Ρουμπή του Γυαλοκομπολογή πήγε να  ρουμπέψει να κουμπέψει να γυαλοκουμπολογέψει και του πήραν τα κουμπιά τα ρουμπιά  τα γυαλοκουμπολογιά και του πήραν και το φέσι Παναγιά μου να τους πέσει.


 Παροιμία

Μάρτης είναι, χάδια κάνει πότε κλαίει, πότε γελάει.


 Αίνιγμα

Νοικοκυρούλα τόση δα και φτιάνει μια πιτάρα.
Λεφτά; Ούτε πεντάρα.
 Τι είναι;




Από Παναγιώτη Κ.



ΓΛΩΣΣΟΔΕΤΕΣ

Ο Ρουμπής ο Κουμπής ο Ρουμποκομπολογής πήγε να ρουμπέψει  να κουμπέψει να ρουμποκομπολογιέψει και τον πιάσαν οι ρουμπίδες  οι κουμπίδες οι ρουμποκομπολογίδες και του πήραν τα ρουμπιά  του τα κουμπιά του τα ρουμποκομπολόγια του.

Ο παπάς ο παχύς έφαγε παχιά φακή. Γιατί παπά παχύ έφαγες παχιά φακή.

Άσπρη πέτρα ξέξασπρη και από τον ήλιο ξεξασπρότερη.



ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ

Ψηλός-ψηλός καλόγερος και κόκκαλα δεν έχει
    Απάντηση : Ο καπνός της καμινάδας.

Καρακάξα μαδημένη στο σοκάκι πεταμένη.
    Απάντηση : Το τσαμπί σταφύλι.

Καμηλίτσα φορτωμένη στην σπηλίτσα πάει και μπαίνει
    Απάντηση: Το κουτάλι με το φαγητό.


   

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ


Όποιος βιάζεται σκοντάφτει
Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει
Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.   

Από Θάνο Λ.




Γλωσσοδέτες

Ο παπάς ο παχύς έφαγε παχιά φακή. Γιατί , παπά παχύ έφαγες παχιά φακή;
  Έφαγα και χόρτασα, ζεστά ξερά σκαστά κουκιά, με τη ζεστή ξερή σκαστή κουτάλα .  
Νερό, λινάρι, νερολίναρο, νεροκαθαρολίναρο.  

Ο τζίτζιρας, ο μίντζιραςο τζιντζιμιντζιχόντζιραςανέβηκε στην τζιντζιριάστη
μιντζιριάστην τζιντζιμιντζιχοντζιριάνα φάει τα τζίντζιρα, τα μίντζιρατα
τζιντζιμιντζιχόντζιρα.  

 Έχω μια αμυγδαλιά , που κάνει  μύγδαλα , τσίγδαλα ,  μυγδαλοτσιγδαλότσιγδα.  


Αινίγματα

Ψηλός ψηλός καλόγερος και πλάκα η κεφαλή του. Τι είναι;


Τρώει ξύλα, μεγαλώνει, πίνει νερό πεθαίνει. Τι είναι;

Πόδια έχει, χέρια έχει, κεφαλή και ουρά δεν έχει. Τι είναι;

Όλα τα ακούει μα τίποτα δεν μπορεί να πει. Τι είναι;

Χωρίς να σε κόψω σε κάνω διπλό. Τι είναι;

.1. Το καρφί, 2. Η φωτιά, 3. Το καβούρι, 4. Το αυτί, 5. Ο καθρέφτης





Παροιμίες



Χρυσάφι πιάνεις, χώμα γίνεται.

Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος.

Όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια.

Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια.

Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα.


Από Άγγελο Ρ.



Παροιμίες

Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια "

" Οποίος βιάζεται σκοντάφτει "

" Άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο "

Γλωσσοδετες: 

" Άσπρη πέτρα ξέξασπρη κι απ´ τον ήλιο ξεξασπρότερη "

" Η τίγρης έκανε τρία τιγράκια "

" Ο παπάς ο παχύς έφαγε παχιά φακή. Γιατί παπά παχύ έφαγες παχιά φακή; "


Από Γιώργο Σ.



Πνίγηκε σε μια κουταλιά νερό.

Βάζει νερό στο κρασί του.

Το αίμα νερό δε γίνεται.

Το στραβό το ξύλο μόνο η φωτιά το ισιώνει.

Ανεβαίνω, κατεβαίνω, μπαινοβγαίνω και ανεβομπαινοβγαινοκατεβαίνω.
Έφαγα και χόρτασα, ζεστά, ξερά, σκαστά κουκιά, με τη ζεστή, ξερή σκαστή κουτάλα.
Έχω μια αμυγδαλιά, που κάνει μύγδαλα, τσίγδαλα, μυγδαλοτσιγδαλότσιγδα.

Από Μιχάλη Κ.


Παροιμίες


Αρχιμηνιά, καλή χρονιά, με σύγκρυα και παγωνιά.(Ιανουάριος)
Άσπρος Γενάρης, νηστικός ο μεροκαματιάρης.
Γενάρη γέννα το παιδί, Φλεβάρη, φλέβισέ το.
Γενάρη διαβολόμηνα ποτέ σου μην ξανάρθεις.
Άγιε Πολύκαρπε βόηθα το σπόρο να φυτρώσει και να πολυκαρπίσει.

Το λάδι κι η αλήθεια πάντα βγαίνουν από πάνω.
Μάζευε κι ας ειν' και ρώγες.
Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι



Γλωσσοδέτες

"Βαρέλι νεροβάρελο, ποιος σε νεροβαρελόδενε;- Του νεροβαρελοδέτη ο γιος.
Μια εκκλησιά μολυβδωτή, μολυβδοκοντυλογλυπτοπελεκητή, ποιος την μολυβδοκοντυλογλυπτοπελέκησε; Ο γιος του μολυβδοκοντυλογλυπτοπελεκητή; Αν είχα εγώ τα σύνεργα, τα μίνεργα του γιου του μολυβδοκοντυλογλυπτοπελεκητή, θα τη μολυβδοκοντυλογλυπτοπελεκούσα καλύτερα από το γιο του μολυβδοκοντυλογλυπτοπελεκητή"
"Έφαγα και χόρτασα,ζεστά ξερά σκαστά κουκιά,με τη ζεστή ξερή σκαστή κουτάλα"
Μια πάπια, μα ποιά πάπια; Μια πάπια με παπιά."
Ο παπάς ο παχύς, έφαγε παχιά φακή. Γιατί παπά παχύ έφαγες παχιά φακή;"
"Ο γιος του Ρουμπή,του Κουμπή, του ρουμποκομπολογή,βγήκε να ρουμπέψει,να κουμπέψει,να ρουμποκομπολογέψει,και τον πιάσαν οι ρουμπήδες,οι κουμπήδες,οι ρουμποκομπολογήδες"


Αινίγματα

Άψυχο ψυχή δεν έχει, και στον ουρανό πηγαίνει.
      Τι είναι;  
Ίσιο είναι σαν κερί, κι η φωνή του βροντερή.  
Τι είναι; 
Χιλιοτρύπητο λαγήνι που σταλιά νερό δε χύνει.
 Τι είναι; 
Ένα πράμα-πραματάκι μ' ένα ποδαράκι.
Τι είναι;
Περνώ στεριές και θάλασσες, ρωτάω και απαντώ, κι όμως καθόλου δε μιλώ.Τι είναι;            
Κολοκύθι επτάτρυπο, κάθε τρύπα κι όνομα.
Τι είναι;
Την ημέρα στολισμένο και τη νύχτα φορτωμένο.
Τι είναι;


Από Στέλιο Δ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Στις 8 Μαρτίου, γιορτάζει η γυναίκα. Δηλαδή, είναι η παγκόσμια ημέρα για τις γυναίκες. Αυτός ο πίνακας είναι αφιερωμένος σε αυτή τη γιορτή: 



Λοιπόν, χρόνια πολλά στις γυναίκες!!!


Από Στέλιο Δ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Εικόνες και βίντεο για τη φύση

Βρήκα κάποιες πολύ όμορφες εικόνες της φύσης, όπως και κάποια βίντεο που μου άρεσαν πολύ!!Ποια είναι η δική σας γνώμη;





















Από Σταυρίνα Σ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Εργασία στα Αγγλικά για τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας

Αυτή είναι η εργασία που κάναμε με την Κυρία Μαρούσα για τα γεωγραφικά διαμερίσματα  της Ελλάδας. Η ομάδα μου έγραψε για τη Θράκη.

 TRACE
             The geographical department of Thrace is in the North-Eastern part of Greece .
Some important cities are Alexandroupoli ( which is near the sea), Xanthi and Komotini.
             There are mountains like "Rodopis" and Ismaros and lakes like Vistonida and
 Ismarida. There are also important rivers like Evros and Nestos.
              There are a lot of Turkish mosques there. We can eat some local food like "Milinakia"
and chicken with cabbage  and "Saragli" (traditional sweet). A famous  festival is the carnival of Xanthi.
             There are some rare birds along the rivers. (eg. Evros).
Thrace is very beautiful   and there is a lot to see there.

Στέλνω και τρεις φωτογραφίες, μια από το Νέστο ποταμό ,  μια από την πόλη της Ξάνθης και  μια με αργυροπελεκάνους στον Έβρο.





Από Στελλίνα Χ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Το smooth criminal του Michael Jackson με βιολοντσέλο!!!!!!!!!!

Είναι το καλύτερο video που έχω δει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δεν χορταίνω να το ακούω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!






Από Στέλιο Δ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Η βελανιδιά

Η βελανιδιά φτάνει τα 30 μέτρα σε ύψος και ευδοκιμεί σε θερμό και ξηρό περιβάλλον. Βρίσκεται στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, σε πεδινές περιοχές, καθώς και στους πρόποδες των βουνών. Τα φύλλα της είναι δερματώδη, ωοειδή με οξείες παρυφές , χνουδωτά. Ο καρπός της είναι σκληρό κάρυο κυπελλοφόρο και μονόσπερμο. Το κύπελλο του καρπού φέρει πυκνά αγκαθωτά λέπια. Πάντως υπάρχουν και άκαρπα δέντρα και αυτό αποδίδεται στην κακή ανθοφορία. Το ξύλο της είναι βαρύ και πολύ σκληρό. Στην Ελλάδα βρίσκεται στις Κυκλάδες, βόρειες ΣποράδεςΑττική,  ΡόδοΚρήτηΘεσσαλία και Βοιωτία. Από τα κύπελλα των καρπών βγαίνει εκχύλισμα που είναι χρήσιμο στη βαφική και τη βυρσοδεψία.  Διαφέρει από την έμμισχο στο ότι τα βαλανίδια της έχουν μικρό μίσχο. Μαζί με την έμμισχο αποτελούν τις άγριες βελανιδιές.








Από Παναγιώτη Κ. - Στέλιο Δ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS